Zapomnite si ime: Tobias Halland Joannessen, zmagovalec dirke Tour de l’Avenir

SOISSONS, AISNES, FRANCE - 2021/08/14: The Slovenian team take water after the first stage of the Tour de l'Avenir 2021 that took place between Charleville-Mezieres and Soissons in 161,2 km. The Tour de l'Avenir is a cycling competition taking place from August 13 to 22, 2021 and reserved for cyclists under 23 years old. The winner of the first stage is the Norwegian rider Soren Waerenskjold in the sprint. He keeps the yellow jersey of leader acquired the day before the prologue. (Photo by Laurent Coust/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Greg LeMond, Miguel Indurain, Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez, Egan Bernal in Tadej Pogačar so samo nekateri kolesarji, ki so slavili na dirki Tour de l’Avenir. Vsi so na tej dirki slavili še preden so postali zvezdniki kolesarstva. Tour de l’Avenir je namreč Tour de France za kolesarje mlajše od 23 let.

Prav vsak kolesar, ki je zmagal Dirko po Avenirju je čez nekaj sezon posegel v sam svetovni vrh. Tadej Pogačar se je na tej dirki dokončno povzpel med največje kolesarje na svetu. Tako Pogačar kot Egan Bernal sta že pičli dve leti po osvojeni dirki zmagala veliko Dirko po Franciji.

Letos je bila konkurenca izjemna. Slovenijo so pod taktirko selektorja Martina Hvastije zastopali Anže Skok, Matevž Govekar, Nik Čemažar, Aljaž Jarc, Kristjan Hočevar in Gal Glivar. Dirka je dolga deset dni, vedno pa je na etapah veliko slovitih vzponov.

Prvo etapo, prolog, je dobil Norvežan Soren Waerenskjoeld, ki je napovedal izjemno dirko za Norvežane. Najboljši Slovenec je bil Skok na osemnajstem mestu. Waerenskjoeld je nadaljeval zmagovalni niz, osvojil je še prvo etapo, šprint glavnine. Matevž Govekar je bil 20.

Druga etapa je bila ekipni kronometer, ki ga je dobila nizozemska reprezentanca, slovenski kolesarji so osvojili sedemnajsto mesto med 29 ekipami. Skupno vodstvo je prevzel Mick Van Dijke, ki bo prihodnje leto vozil ob Primožu Rogliču v ekipi Jumbo Visma.

Tretja etapa je postregla z novim šprintom, ki ga je dobil Nizozemec Marijn Van Den Berg, Van Dijke je obdržal skupno vodstvo. Četrto, hribovito etapo je dobil Britanec Ethan Vernon, medtem ko je Aljaž Jarc izenačil najboljši rezultat Skoka, 18. mesto. V peti etapi je zopet odločal skupinski šprint in spet je zmagal Nizozemec Van Den Berg, Govekar je bil 19. Odstopil je prvi favorit Juan Ayuso, sicer član UAE Team Emiratesa.

Johannessen je nasledil rojaka Fossa

Šesta etapa je bila prva gorska etapa. Postregla nam je z dvojno zmago dvojčkov Johannessen, Anders je zmagal pred Tobiasom. Gal Glivar je opravil odlično delo in v cilj prišel v prvi skupini. Osvojil je 17. mesto.

Sedma etapa je mlade kolesarje popeljala na mitski vzpon Grand Colombier, kjer je lani na Touru zmagal Pogačar. Etapo je osvojil Tobias Joannessen, ki je z veliko prednostjo prehitel Italijana Filippa Zano. Kristjan Hočevar je bil 22. V skupnem seštvku je imel Johannessen več kot dve minuti prednosti pred Špancem Carlosom Rogriguezom. Norvežan je slavil tudi v osmi etapi, kjer je prišel v cilj skupaj z Rodriguezom, ki sicer dirka za Ineos Grenadiers in Gijsom Lemmreizejem, ki dirka za Jumbo Vismo.

Deveta, zadnja etapa je postragla z veliko dramo. Na predzadnji vzpon na Col d’Iseran je napadel drugouvrščeni Rodriguez, ki je pridobil veliko prednost. Pred etapo je zaostajal 2:18, 3 kilometre pred ciljem je imel 2:12 prednosti pred Johannessonom. Na koncu je po dramatičnem zaključku Norvežan zmagal za vsega sedem sekund. Rodriguez je bil tako skupno drugi, tretje mesto pa je osvojil Italijan Filippo Zana.

Gal Glivar je kot najboljši slovenec dirko končal na 24. mestu, Kristjan Hočevar pa tik za njim na 25. Glivar je končal tudi kot sedmi v seštevku kolesarjev, mlajših od 18 let. Joannessen je tako nasledil rojaka Tobiasa Fossa, ki je bil letos deveti na Dirki po Italiji.

Tako smo dobili nove zvezde. Zapomnite si ime: Tobias Halland Johannessen.

Prejšnji članekJan Polanc si je prislužil novo pogodbo
Naslednji članekMovistar: Le z ekipnim delom lahko napadamo Primoža Rogliča