Wout van Aert zbira srebrne kolajne, a počasi jih ima že dovolj

Kakršenkoli profil trase postavite pred Wouta van Aerta, bo Belgijec v boju za kolajno. A morda ravno zaradi tega v boju mož na moža vselej potegne kratko in mora priznati premoč specialistu za disciplino. To je moral storiti tudi po vožnji na čas.

Wout van Aert je na svetovno prvenstvo prišel kot potencialni zmagovalec obeh disciplin. Trasa v domači Flandriji mu je pisana na kožo, tudi organizatorji so ga imeli v mislih, ko so risali progo. Vse je bilo pripravljeno za slavje, a 27-letnik je moral zopet stisniti roko tekmecu.

To je bilo že četrtič v letu dni, da je Van Aert za las ostal brez zlate medalje. Vse skupaj se je začelo na lanskem svetovnem prvenstvu, ko ga je na cestni dirki premagal Julian Alaphilippe (Francija), v kronometru pa je bil hitrejši Filippo Ganna (Italija). Niz srebrnih odličij se je pozimi nadaljeval tudi v ciklokrosu, kjer ga je na svetovnem prvenstvu premagal Mathieu van der Poel (Nizozemska). Tudi letošnja sezona mu je že prinesla nekaj sladko-grenkih občutkov, na olimpijskih igrah ga je na cestni dirki premagal Richard Carapaz (Ekvador).

»Ni več zabavno vedno končati drugi,« je po vožnji na čas povedal razočarani Van Aert, ki je športno sprejel poraz in kot prvi čestital Ganni za zmago.

»Sem razočaran. Ne nad svojo predstavo, saj sem precej zadovoljen, kako je vse potekalo. Naredil nisem nobene napake, moja vožnja je bila precej enakomerna. Bil sem premagan s strani močnejšega kolesarja, specialista za to disciplino.«

»Še ena srebrna medalja na prvenstvu je razočaranje,« je še dodal ljubljenec domačega občinstva.

Pogled razočaranja, ki so ga Belgijci videli prevečkrat. (vir: twitter)

Van Aert je sicer vodil na obeh vmesnih časih, a je počasi izgubljal prednost ter jo do cilja povsem izgubil. Ves čas je imel podatke o stanju na cesti in kljub temu da je vedel, da ga Ganna lovi, lastne hitrosti ni uspel dvigniti.

»Pred dirko veš, da ne bo lahko. Tudi jaz postanem paničen, ko slišim, da se mi bliža Ganna. Vedel sem, da moram na zadnjem delu po tlakovcih pospešiti, a lahko sem le ohranjal enako hitrost. Očitno je Filippo tam naredil razliko,« je priznal Van Aert.

Ganna je na koncu slavil s šestimi sekundami prednosti in niti optimistično sugeriranje občinstva, naj Italijan upočasni svojo vožnjo, ni pripomoglo k preprečitvi slavja 25-letnika.

Video se nadaljuje po oglasu

Van Aert bo imel novo priložnost za uspeh že prihodnjo nedeljo, ko bo na sporedu cestna dirka. Tam bo prvi favorit za zmago, saj mu je trasa v slogu klasik pisana na kožo. A vseeno bo imel nekaj konkurence in sam lahko le upa, da tokrat pred njim v cilj ne bo zapeljal nihče.

Prejšnji članekSVETOVNO PRVENSTVO: Štartni časi ženske vožnje na čas
Naslednji članekEllen van Dijk evropskemu naslovu dodala še svetovnega