Wout van Aert pred svetovnim prvenstvom v zastrašujoči formi

Na Otoku se je v nedeljo končala Dirka po Britaniji, ki jo je po drami v zadnji etapi osvojil Wout van Aert. Belgijec je tako osvojil šele svojo drugo večdnevno dirko in dokazal, da odlično stopnjuje formo pred domačim svetovnim prvenstvom.

Le še teden dni nas loči od svetovnega prvenstva, ki bo letos potekalo v Belgiji, natančneje v Flandriji. Področje slovi po razgibanem terenu in trasa si bo delno delila ceste s spomladanskimi klasikami, ki vsako leto potekajo na tem področju.

Belgijci jasno polagajo veliko upov v svoje kolesarje, da v zibelko kolesarstva ponovno prinesejo mavričasto majico. V Woutu van Aertu imajo enega najboljših kolesarjev za enodnevne preizkušnje, tudi član Jumbo-Visme pa je sezono postavil okoli svetovnega prvenstva.

Po Dirki po Franciji in olimpijskih igrah si je Van Aert vzel nekaj počitka, nato pa zopet začel dvigovati formo. Na svetovnem prvenstvu namerava zmago napadati tako v vožnji na čas kot na cestni dirki, zato je v pripravi obema disciplinama posvetil veliko pozornosti.

Zadnji blok priprave mu je predstavljala Dirka po Britaniji, kjer teren sicer ni tako razgiban kot v Belgiji, a nekaj vzponov je kljub temu bilo potrebno premagati. Britanska preizkušnja mu je odgovarjala tudi zaradi močne konkurence, na njej je nastopal recimo tudi Julian Alaphilippe, ki bo v Belgiji branil mavrično majico.

Osem dni dirkanja na Otoku je bilo za Van Aerta izjemno uspešnih, zmagal je namreč na kar polovici etap. Prava šprinterska etapa je bila le zadnja, v kateri je tudi prevzel majico vodilnega in se podpisal še pod skupno zmago. Preostale tri zmage si je priboril na krajših zaključnih vzponih, pri čemer izstopa predvsem zaključek 4. etape, kjer sta se na klancu udarila z Julianom Alaphilippom.

Wout Van Aert je v Britaniji dokazal, da je pred svetovnim prvenstvom v morda celo življenjski formi in da bo veljal za prvega favorita za zmago. V boju mož na moža je vselej ugnal Alaphilippa in čeprav bo v Belgiji konkurenca precej močnejša, pa bo Van Aert lahko računal tudi na močno pomoč ekipe.

V belgijski reprezentanci bo poleg 26-letnika nastopal tudi Remco Evenepoel, ki je na evropskem prvenstvu prav tako prikazal izjemne predstave. Ob dvojcu naj bi dirkali še Dylan Teuns, Tiesj Benoot, Jasper Stuyven, Tim Declercq, Victor Campenaerts in Yves Lampaert, torej sami specialisti za enodnevne preizkušnje.

Prejšnji članekColbrelli razveselil domačine, Pogačar v cilj zapeljal na 5. mestu
Naslednji članekSlovenija na svetovno prvenstvo z vsemi močmi, ki jih premore