VIDEO: Neverjeten zlom krmila kriv za grd padec Avstralca

Na olimpijskih igrah je čas trenutno namenjen dirkališčnemu kolesarstvu, kjer se kolesarji za komplete medalj borijo v različnih disciplinah. Na kvalifikacijah moške ekipne preizkušnje v zasledovanju smo videli neverjeten padec, ki je zasenčil celotno dogajanje tega dne.

Alexander Porter je bil s preostalimi tremi sotekmovalci dobro na poti, da se uvrsti v naslednji krog tekmovanja, ko se mu je pripetila ena najbolj nenavadnih nesreč zadnjega časa. Sredi vožnje se mu je brez kakršnegakoli razloga odlomilo celotno krmilo in rešitve ni bilo več.

Do težave je prišlo že zelo zgodaj, po le 1000 metrih izmed 4000, kolikor je dolga preizkušnja. Porter je ravno opravil svojo menjavo na čelu in se vračal na zadnje mesto v koloni, ko se mu je pri hitrosti 65 kilometrov na uro v celoti odtrgalo krmilo.

»Seveda gre za mehansko okvaro. Ne vemo točno, kaj se je zgodilo, nekaj je bilo jasno narobe s krmilom,« je priznal dirkaški direktor reprezentance Simon Jones. »Šport je zabava, upam, da je bilo to zabavno,« je še dodal v zadregi.

Porter je jasno padel s kolesa, a se na srečo izognil hujšim poškodbam. Pridobil je nekaj odrgnin na obrazu in telesu, a ostal v enem kosu. Organizatorji so ekipi nato dovolili ponovitev vožnje, v kateri so dosegli peti čas, kar pomeni, da so izločeni iz boja za zlato in srebrno medaljo, še vedno pa lahko osvojijo bron.

»Ko pristaneš na obrazu pri hitrosti 65 km/h in moraš čez pol ure ponoviti nastop, je naravnost neverjetno, da ti uspe. Govorimo lahko o avstralski borbenosti, treba je vstati in ponoviti, prav za prav sem brez besed,« je povedal Jones.

»Zdravnik ga je pregledal in ni bilo razlogov za skrb. Drsel je po obrazu. Ni več tako lep, kot je bil, pobralo mu je nekaj kože, odrgnjen je tudi po desni roki, a imel je srečo. Na srečo na stezi drsiš

Avstralija je bila sicer ena izmed favoritinj za zlato odličje- Na zadnjih dveh olimpijadah v Londonu in Riu so bili srebrni, tokrat pa so želeli stopničko višje. A sanj o zlatu je bilo po petem najboljšem času konec, ostaja le »tolažilna« borba za bronasto medaljo.

Prejšnji članekMerijn Zeeman: “Roglič ostaja naš glavni vodja”
Naslednji članekVse bolj postaja jasno, da Tadeja Pogačarja ne bo na Vuelti