Van Baarle kralj kock, Mohorič po smoli do petega mesta

Dylan Van Baarle je po samostojnem napadu od daleč prišel do največje zmage v karieri. Kot prvi član Ineos Grenadiersov se je podpisal pod zmago na Pariz-Roubaixu, ki je bil letos rekordno hiter. Matej Mohorič je del dneva preživel v begu, nato pa zaostal zaradi tehničnih težav. Na koncu je v cilj pripeljal v zasledovalni skupini in zasedel peto mesto.

Pariz-Roubaix zopet ni razočaral. Če smo lani spremljali povsem razmočeno dirko, je bila letos trasa povsem suha, kolesarji pa polni prahu. A tudi skozi prašno masko se je na obrazu Dylana Van Baarleja (Ineos Grenadiers) lahko razbrala sreča ob zmagi na prvem spomeniku v karieri.

Dirko je v veliki meri zaznamoval Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je dolgo preživel v begu trojice. Skupinica je imela več kot dve minuti prednosti pred zasledovalci in spraševali smo se, ali lahko zdržijo vse do cilja.

Nato pa smola. 38 kilometrov pred ciljem je Slovenec utrpel tehnične težave in izpadel s čela dirke. Ujela ga je zasledovalna skupina, kjer je brez težav držal tempo in dokazoval, da je danes sposoben vidnega rezultata.

Enaintrideset kilometrov do cilja je iz skupine napadel Van Baarle, sledila pa sta mu Mohorič in Yves Lampeart (Quick Step-Alpha Vinyl). Trojica je kmalu ujela edinega preostalega ubežnika in na čelu dirke so skupaj vozili štirje kolesarji. Prednost pred zasledovalci je vztrajno rasla in vse bolj je postajalo jasno, da lahko zmagovalca iščemo v tej skupini.

Ravno ko se je iz ozadja začel približevati Wout van Aert (Jumbo-Visma) v družbi Stefana Künga (Groupama-FDJ), je v ospredju napadel Van Baarle. Nizozemec si je postopoma priboril nekaj sekund prednosti, ki jih Mohorič in Lampeart nista uspela zakrpati.

Van Baarle je kmalu dosegel preko minute prednosti in jasno je postalo, da je zmaga oddana. V ozadju sta nato zasledovalca skušala zadržati mesti na stopničkah, a je nato Lampeart po trku z gledalcem grdo padel in Mohorič je v lovu ostal sam.

Kmalu je bil Slovenec ujet in se pridružil zasledovalni četverici, ki se je borila za drugo in tretje mesto. Skupaj so zapeljali na velodrom v Roubaixu, kjer je prvi s šprintom začel Küng, a je Van Aert upravičil vlogo najmočnejšega šprinterja in prišel do drugega mesta.

Mohorič se je trudil priti čim višje, a na koncu so mu pošle moči in moral je sprejeti 5. mesto. Zadnjo stopničko je tako zasedel Küng, četrti pa je bil Tom Devriendt (Intermarche-Wanty-Gobert).

Prejšnji članekElisa Longo Borghini na prestolu “Severnega pekla” nasledila Elizabeth Deignan
Naslednji članekVIDEO: Tlakovci povsem izmaličili kolo Christopha Laporta