Že zadnji dve sezoni se zdi, da bi Wout van Aert na Dirki po Franciji z lahkoto konkuriral za zeleno majico, če bi bili cilji v ekipi drugačni. V prihodnji sezoni želi to tezo postaviti na preizkus, a hkrati vseeno pomagati Primožu Rogliču na poti do zmage.

Wout van Aert velja za najbolj kompletnega kolesarja v karavani. In prav tovrstnemu tipu kolesarjev naj bi bila namenjena zelena majica najboljšega po točkah. Realnost je taka, da jo zadnja leta v večini osvajajo šprinterji, med katere pa se delno lahko pripisuje tudi Belgijec.

Svoje želje na Dirki po Franciji je 27-letnik v zadnjih let postavil nekoliko na stran in se podredil ekipi. Vseeno je uspešno lovil etapne zmage, a v boj za zeleno majico se ni spustil nikoli.

Letos je, po odstopu Rogliča, imel možnost za lov nanjo, a se je odločil, da raje hrani moči v misli na olimpijske igre.

V sezoni 2022 Van Aert napoveduje, da se bo prvič odkrito podal po zeleno majico. Dovolj časa se je odrekal svojim željam, da si je prislužil priložnost. Verjame, da ekipa lahko uspešno združi lov na zeleno in rumeno majico.

Naslednje leto si resnično želim loviti zeleno majico. Tako naj bi se odvilo in naredili bomo načrt, ki se bo skladal z našo ekipno taktiko,” je povedal Van Aert.

Belgijec je v svoji karieri že večkrat oblekel zeleno majico, a še nikoli na Dirki po Franciji. (vir: twitter)

Belgijec računa, da mu bo ekipa stala ob strani in mu bo v določenih trenutkih dirke tudi pomagala zbirati potrebne točke. Čeprav velja za kolesarja, ki se lahko zelo dobro znajde tudi povsem sam, pa ve, da je tu in tam v boju za zeleno potrebno nadzirati potek celotne dirke in tu bo potreboval pomoč ekipe.

Sem kolesar, ki lahko vozi in zbira točke, ne da bi s tem obremenjeval sotekmovalce. Zagotovo se bomo v to poglobili v prihodnjem letu in videli, kdo mi lahko pomaga pri tem.”

To ne pomeni, da bom ‘prost kolesar’ in se ostalih šest lahko osredotoči na Rogliča. Želim povedati, da če se bom boril za zeleno majico, pričakujem, da me bo ekipa v tem podprla.”

Van Aert pa ne računa, da bi se ekipa v celoti podredila njemu. Zaveda se, da je glavni cilj ekipe še vedno rumena majica, katero bo ponovno napadal Primož Roglič. Tudi sam se bo podrejal svojemu kapetanu in mu pomagal po najboljših močeh.

Bilo bi čudno, če bi rekel ‘Primož, ne bom ti pomagal,” je bil jasen Van Aert, ki se je že večkrat izkazal tudi kot izjemno pomemben pomočnik v gorah, čeprav prvotno ne velja za hribolazca.