UCI v letu 2022 predstavlja svetovno prvenstvo v makadamkanju

Mednarodna kolesarska zveza je naznanila, da bo v sezoni 2022 vpeljala številne novosti. Nekaj jih bo tudi na področju makadamkanja, ki ga bo vrhovni kolesarski organ priznal kot enakovrednega ostalim disciplinam.

Gravel oziroma makadamkanje, kakor se je v slovenščini prijel izraz za vožnji po makadamskih poteh, postaja vse bolj popularno tako pri nas kot drugje po svetu. Če je bila disciplina prvotno pretežno rekreativno obarvana, pa so se s časom začele pojavljati tudi prve dirke, ki so privabljale vedno večje množice.

Amerika je makadamkanje postavila na višji nivo. Z organizacijo dirke Dirty Kanza, ki je bila letos preimenovana v Unbound Gravel, je ta mlada disciplina dokončno našla svoje mesto pod soncem. Največja makadamska dirka je na štart privabila tudi nekatere profesionalne cestne kolesarje in s tem dokončno dobila status enakopravnosti.

Dirke na makadamu na štart privabijo velike množice. (vir: twitter)

Pri UCI-ju hitrega razvoja in pridobivanja priljubljenosti makadamkanja niso mogli spregledati. V letu 2022 so tako napovedali uradno svetovno serijo makadamkanja. Pod njihovim okriljem bodo izpeljane dirke, ki bodo štele za skupno razvrstitev, ob koncu sezone pa bo okronan skupni zmagovalec.

Razvoj na področju makadamkanja se tu še ne konča. Pri Mednarodni kolesarski zvezi so napovedali tudi, da bodo v sezoni 2022 organizirali prvo svetovno prvenstvo v makadamkanju.

Podrobnosti so zaenkrat še skope, a že zdaj je jasno, da se bodo tekmovalci na svetovno prvenstvo kvalificirali z uspehi v svetovni seriji. Jasno pa je tudi, da bo svetovni prvak dobil mavrično majico, kot je to navada v vseh ostalih disciplinah.

Prejšnji članekNemci z zmago poskrbeli za pravljično slovo Tonyja Martina
Naslednji članekKetonska vojna Mednarodne kolesarske zveze