Tlakovci so očiščeni, pripravite se na mokri Pariz-Roubaix

Tlakovci Pariz-Roubaixa so mirovali 900 dni, prihajajoči konec tedna pa bodo zopet gostili najboljše kolesarje sveta. Vremenska napoved kaže, da bomo po 19 letih na dan dirke zopet videli dež, ki že tako napet dan spremeni v pravi kaos.

Po dveh letih odpovedi in po dvakratnem prestavljanju letošnjega termina, bomo konec tedna končno ponovno videli izvedbo Pariz-Roubaixa. Ena težjih dirk v koledarju je bila nazadnje izpeljana leta 2019, ko je na velodromu v Roubaixu slavil Philippe Gilbert.

Sploh prvič v zgodovini pa bomo letos videli tudi žensko preizkušnjo. Sobota bo rezervirana za dekleta, medtem ko se bodo fantje na pot podali dan kasneje.

Obe trasi bosta vsebovali številne tlakovane odseke, pri čemer jih bodo dekleta premagala nekaj manj, fantje pa se bodo spopadli s tradicionalno traso, ki jo sestavlja kar 30 odsekov tlakovcev.

Velik del omenjenih odsekov se nahaja v gozdu in ob dvoletnem mirovanju je tlakovce začel preraščati plevel in mah. Organizacija The Amis de Paris Roubaix (Prijatelji Pariz-Roubaixa, op. p.) je te dni zato organizirala čistilno akcijo, s katero so traso spravili v stanje za dirko.

Velik del je bilo potrebno opraviti ročno, motike in krampi so plesali po zraku in izmed tlakovcev odstranili ves odvečen material, ki bi lahko otežil dirkanje. Na določenih odsekih pa je bila zaraščenost, predvsem z mahom, tako huda, da je moral na pomoč priskočiti tudi čistilni tovornjak.

»Arenberg je bil potreben temeljitega čiščenja,« je povedal direktor dirke Thierry Gouvenou. »Na tlakovcih se ni dirkalo že 900 dni, zato so bili povsem zeleni, povsod je rastel plevel. Morali smo narediti temeljito čiščenje vzdolž celotne proge

Trasa je pripravljena na kolesarje, katere pa morda čaka ena težjih izvedb v zadnjem času. Meteorologi namreč napovedujejo deževen konec tedna. Dež vedno dodatno začini dirko in če se ga kolesarji nekoliko bojijo, saj je dirka še toliko težja in nevarnejša, pa se ga gledalci veselijo, saj je spektakel še večji.

Mokri tlakovani odseki iz kolesarjev potegnejo vse kolesarsko znanje in prav tam se pokaže, kdo zna odlično nadzorovati svoje kolo, koga pa bodo tlakovci premagali. Če temu dodamo še nižje temperature in močnejši veter, si lahko resnično obetamo Severni pekel.

Zadnji mokri Pariz-Roubaix smo videli leta 2002. (vir: twitter)

Mokri Pariz-Roubaix smo nazadnje videli daljnega leta 2002, ko se je zmage veselil Johan Museeuw. Vse od tedaj je dirka v večini potekala v suhem vremenu. Nekaj dežnih kapelj smo sicer že videli, a nikoli ni deževalo ves dan. Gouvenou sicer upa, da tudi letos dež nekoliko počakal in ga bomo videli šele po prehodu karavane preko tlakovanega odseka Aranberg.

»Kot organizator Pariz-Roubaixa za idealno vreme smatram suh začetek in dež po prehodu gozda Arenberg. Mislim, da je vsakega kolesarja nekoliko strah priti na Arenberg, ki nekoliko visi, s hitrostjo 60 km/h,« je povedal nekdanji profesionalni kolesar, danes pa prvi mož dirke Thierry Gouvenou.

Prejšnji članekPogačar zopet na vrhu, Slovenija najbolje zastopana država v prvi deseterici
Naslednji članekBo Tom Dumoulin v prihodnji sezoni menjal klubske barve?