Tadej Pogačar še drugo leto zapored postal celjski grof

Tretja etapa dirke Po Sloveniji se je končal na Celjskem gradu, kamor je zopet najhitreje pripeljal Tadej Pogačar. Slovenski as je prevzel tudi zeleno majico vodilnega in je v najboljšem položaju za končno zmago.

Tretji dan dirkanja po Sloveniji se je začel s slabo novico o odstopu štirih kolesarjev, pri katerih je bila potrjena okužba s Covidom-19. Med njimi sta bila tudi dva člana UAE Emirates – Mikkel Bjerg in Vegard Stake Laengen – tako da so imeli Arabci na voljo nekaj manj kolesarjev za branjenje zelene majice.

Hitro je postalo jasno, da so UAE Emirates tudi številčno okrnjeni najmočnejša ekipa na dirki. Čeprav je velik del dneva, predvsem pred ključnimi odseki, tempo narekovala zasedba Bahrain Victoriousa, pa je na vzponih zopet eksplodiral Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je znova s seboj v beg vzel Rafala Majko (UAE Emirates).

Dvojica je napadla že na začetku vzpona na Svetino, kjer jima je sprva še sledil Domen Novak (Bahrain Victorious), a tudi on je s časom priznal premoč dvojici UAE Emiratesov. Svetino je prvi osvojil Majka, ki je odnesel točke za modro majico in tako še povečal svojo prednost v tem točkovanju.

Pogačar in Majka sta se nato zelo previdno lotila mokrega spusta s Svetine, ki je v ozadju povzročil tudi nekaj padcev. Dvojica je imela v mislih tudi prihajajočo Dirko po Franciji, zato sta hitrost pred zavoji povsem zmanjšala in tako dopustila, da se jima je tik po koncu spusta pridružil še Nicola Conci (Alpecin-Fenix).

Skozi Celje se je do vznožja vzpona na Celjski grad trojica peljala skupaj, takoj ko se je cesta postavila navkreber, pa je pedala pohodil Pogačar. Majka mu ni mogel slediti, medtem ko se je Conci nekaj časa dobro upiral, nato pa moral tudi on priznati premoč Slovenca.

Pogi je v cilj prišel osamljen in dokončno potrdil status najmočnejšega kolesarja na dirki.

Bili smo dogovorjeni, da z Majko napadeva na Svetini, saj je v takem vremenu in na tako spolzki cesti bolje hitro voziti navzgor, kot navzdol. Akcija nama je uspela brez zapletov. Sicer je Rui [Oliveira] tik pred začetkom vzpona padel, a z Majko sva nekako prišla varno do doline,” je po koncu povedal zmagovalec in na vprašanje, če je hranil kaj moči, še dodal: “šlo je na polno.”

Slovenski as je z današnjim uspehom prevzel tudi zeleno majico vodilnega in v skupnem seštevku vodi sedem sekund pred klubskim kolegom. Na tretje mesto je zdrsnil Domen Novak, ki ima še 15 sekund prednost pred Concijem.

Prejšnji članekCeljski klanci ponujajo priložnosti za napad Tadeja Pogačarja
Naslednji članekNico Denz prišel do etapne zmage v izjemno okrnjeni konkurenci