Sonny Colbrelli s solzami proslavil zmago na blatnem ‘Severnem peklu’

Po šestih urah borbe s tlakovci, blatom in vetrom je v šprintu trojice na velodromu v Roubaixu največ moči premogel Sonny Colbrelli. Italijan je v solzah proslavil zmago, prvo za Italijo po letu 1999.

Že ves teden se je napovedovala nepozabna dirka Pariz-Roubaix. Po 19 letih je tlakovce v času dirke zopet pral dež in običajno prašne ceste spremenil v blatno kopel. Videli smo padce, zdrse in neverjetna reševanja, na koncu pa so se najbolje odrezali trije debitanti, ki na ‘Severnem peklu’ tradicionalno niso v ospredju.

Skupina se je začela trgati že daleč od cilja. Enaintrideset kolesarjev se je podalo v beg in se ob vstopu na prvi odsek kock razbilo na več manjših skupin. Podobno zgodbo smo videli tudi v ozadju, kjer se je glavnina povsem raztreščila.

Četverica kolesarjev je v ospredju kazala dobro formo, a v ozadju so se začeli spogledovati z lovom na čelo dirke. Med ubežniki je bil tudi Gianni Moscon (Ineos Grenadiers), ki se je 60 kilometrov odločil za samostojen poskus od daleč in dolgo časa mu je kazalo zelo dobro.

Med zasledovalci je odločilno potezo storil Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Na enem izmed odsekov kock je močno pritisnil na pedala ter se odpeljal skupini, v kateri je bil tudi njegov glavni tekmec Wout van Aert (Jumbo-Visma).

Nizozemec se je nato preselil do prve zasledovalne skupine in kmalu napadel tudi njo. Slediti so mu uspeli le Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), Guillaume Boivin (Israel Start-Up Nation), Florian Vermeersch (Lotto Soudal) in Tom Van Asbroeck (Israel start-Up Nation).

Peterica je povečevala prednost pred zasledovalci, a Moscon je v ospredju prikazoval izjemno vožnjo in se peljal zmagi naproti. Trideset kilometrov do cilja pa se mu je prvič strlo srce. Predrla se mu je zadnja zračnica in primoran je bil zamenjati kolo.

Italijan je padel iz ritma, a vseeno nadaljeval s približno 45 sekundami prednosti pred zasledovalci. A ni trajalo dolgo, da je prednost ponovno skopnela. Na enem izmed blatnih odsekov kock je Mosconu zmanjkalo oprijema, zadnje kolo mu je začelo drseti in znašel se je na tleh.

Prednost se je povsem stopila, zasledovalci so ga imeli na dosegu rok in ga 16 kilometrov pred ciljem tudi ujeli ter pustili za seboj.

Vožnjo proti cilju so skupaj nadaljevali le še Van der Poel, Colbrelli in komaj 22-letni Vermeersch, ki šele prvo leto nastopa med profesionalci. Vsi trije so na klasiki vseh klasik vozili prvič in iz metra v meter je postajalo bolj jasno, da bo zmago slavil debitant.

Vermeersch je ob dvema elitnima šprinterjema vedel, da mora poskusiti z napadom od daleč. Kljub pogumnim poskusom so se ti vselej izjalovili in sprijaznil se je, da se bo o zmagovalcu odločalo na velodromu.

V zadnjem krogu po dirkališču je prav mladi Belgijec napadel najprej, a Colbrelli in Van der Poel sta bila pozorna. Pokrila sta napad tekmeca in nadaljevala s šprintom proti ciljni črti. V najboljšem položaju je bil Colbrelli, ki je izkoristil dirkališče izkušnje in si privozil eno najbolj želenih zmag v svetu kolesarstva. Drugo mesto je zasedel Vermeersch, tretji pa je bil Van der Poel.

Po prečkanju ciljne črte smo videli solze sreče in žalosti. Colbrelli se je presrečen ulegel na travo in otroško zajokal, nekaj metrov stran pa je prav tako ležeč v travi v solzah zamujeno priložnost obžaloval Van der Poel.

Slovenci smo imeli na dirki Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki je v prvem delu nastopal zelo dobro. Ob vstopu na prve tlakovane odseke je bil na čelu glavnine in skupino vodil preko zahtevnega terena. Žal pa ga je nato doletela smola, saj mu je počila guma. Kar nekaj časa je moral čakati na menjavo in povsem je izgubil stik s skupino.

Prejšnji članekDelko z novimi dresi v slogu La Vie Claire počastil sodelovanje z Lookom
Naslednji članekFlorian Vermeersch – mladenič, ki je presenetil tudi samega sebe