Primož Roglič z vrhunsko predstavo najhitreje na vrhu San Luce

Primož Roglič se je še drugič v treh letih podpisal pod zmago na Dirki po Emiliji. V zaključnih krogih je vozil taktično perfektno, v zadnjem kilometru pa zopet pokazal svoj »morilski nagon«.

Po petih urah dirkanja je Primož Roglič (Jumbo-Visma) osamljen prišel preko ciljne črte in se razveselil nove zmage na Dirki po Emiliji. Pred še veliko pomembnejšo Dirko po Lombardiji, ki bo na sporedu prihodnji teden, je torej potrdil dobro formo.

Dirka se je začela razpletati dobrih 30 kilometrov do cilja, ko se je iz glavnine odcepila deveterica kolesarjev in se pridružila begu. V njej je bil Primož Roglič, ob njem pa so bila imena, kot so Remco Evenepoel, Joao Almeida (oba Deceuninck-Quick Step), Michael Woods (Israel Start-Up Nation) in Adam Yates (Ineos Grenadiers).

Roglič je lahko računal tudi na pomoč Seppa Kussa in Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), ki sta preživela selekcijo. Kuss je sicer kmalu odpadel, medtem ko je Danec prikazal dobro pripravljenost in v ospredju ostal vse do zaključnih kilometrov.

Skupinica v ospredju si je priborila občutno prednost in glavnina se jim ni več uspela približati. V ospredju taktiziranja ni bilo, vsi so vozili ‘na polno’ in skrbeli, da ne pride do kakršnegakoli presenečenja.

Na vsakem izmed petih vzponov na San Luco smo videli napade, ki pa so se vselej izjalovili. Še najbolj aktivna sta bila kolesarja Deceuninck-Quick Stepa, ki sta poskušala z izmeničnimi napadi, a posledično eden drugega spravljala v težave. Tako Evenepoel kot Almeida sta na vzponu večkrat odpadla, a se vselej uspela vrniti.

Jonas Vingegaard je devet kilometrov do cilja odpadel skupaj z Evenepoelom, a se je dvojici uspelo vrniti. Evenepoel je takoj poskusil z napadom, ki pa je Danca dokončno spravil v težave in Roglič je v ospredju ostal sam.

Slovenski as je kljub odsotnosti klubskih kolegov vozil zelo preudarno, a hkrati taktično zrelo. Skrbel je, da so bili napadi Deceuninck-Quick Stepa zatrti in se pri tem zanašal tudi na tekmece. Ob zadnjem vstopu na klanec, ki je vodil do ciljne črte, je zavzel položaj na koncu skupine in le čakal, kaj bodo storili drugi.

Ni trajalo dolgo, da smo videli prvi napad. Poskusil je Evenepoel, a Roglič je bil hitro v njegovem zavetrju, s seboj pa potegnil tudi Almeido. Kisovčan je nato nadaljeval z napadom in se povsem znebil Belgijca, Almeida pa mu je še sledil nekaj metrov, nato pa tudi on priznal, da je danes Roglič najmočnejši.

V cilj je Roglič prišel sam, nekaj deset metrov pred Almeido in Michaleom Woodsom, ki se je prebil do tretjega mesta.

Prejšnji članekVIDEO: Ti s kolesom po cesti, jaz z avtom po kolesarski stezi
Naslednji članekElizabeth Deignan prva ženska zmagovalka deževnega Roubaixa