Primož Roglič z glasnim krikom pozdravil etapno zmago in rdečo majico

Primož Roglič je na 17. etapi prikazal vožnjo iz učbenika in dokončno potrdil, da je najmočnejši kolesar na dirki. Za več kot minuto in pol je premagal vse zasledovalce in se ponovno odel v rdeče.

Za nami je ena najbolj zanimivih etap na letošnji Vuelti. Vedeli smo, da bomo v gorah videli akcijo med favoriti za končno zmago, a nismo si upali napovedati, da se bo vse skupaj začelo že 60 kilometrov od cilja.

Na predzadnjem vzponu se je za napad odločil Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki je že pred etapo napovedal, da bo poskušal presenetiti konkurenco. Kolumbijcu je nemudoma sledil Primož Roglič (Jumbo-Visma), medtem ko so se ostali odločili za obrambno taktiko.

Narekovanje tempa je padlo na ramena Bernala, in čeprav je Roglič vozil le v zavetrju, je prednost do konkurence hitro rasla. Preko vrha sta prišla z udobno prednostjo, na mokrem spustu pa kljub previdni vožnji uspela razliko še povečati.

Sledila je dolga vožnja po dolini, kjer se je prednost prvič začela topiti, a Roglič je tedaj spoznal, da je smiselno pomagati pri narekovanju tempa in ohraniti prednost pred zasledovalci. Pod vznožje zadnjega vzpona sta prišla z minuto in pol prednosti in za nekaj trenutkov ni bilo povsem jasno, ali bosta zdržala povsem do vrha.

Bernal je s časom vse manj časa preživel na čelu in jasno je bilo, da je Roglič danes močnejši. Šest kilometrov do cilja, ko sta zagrizla v najstrmejši del vzpona, je Bernal dokončno popustil, Roglič pa se je sam podal proti cilju. Prednost je v le nekaj metrih narasla na pol minute in Roglič ni več popuščal.

Prednost do Bernala je počasi naraščala, medtem ko so ostali favoriti ostajali na varni razdalji. S časom so ujeli pobeglega Kolumbijca, a se sprijaznili, da je danes Roglič v ligi zase.

Slovenski as je ciljno črto prečkal 1:35 pred skupino tekmecev in ob prihodu v cilj glasno zakričal »jaaa« in s tem jasno pokazal, koliko mu pomeni današnji uspeh. Da je bil dan popoln za Jumbo-Vismo je poskrbel še Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki si je prišprintal drugo mesto in tako Miguelu Angelu Lopezu (Movistar) ukradel dve bonifikacijski sekundi.

V kolesarstvu je vedno prisotno tveganje, veliko se lahko zgodi. Danes je uspelo, zelo sem užival. Izjemen dan zame in za ekipo,” je v cilju povedal Roglič.

Nič nisem razmišljal, le sledil sem mu,” je Slovenec odgovoril na vprašanje o tem, kaj je razmišljal ob napadu Bernala. “Na koncu je to dirka. Sprva nisem razmišljal, nato sem pomislil, da je še daleč do cilja in da nas čaka še težek vzpon, a vozil sem dobro,” je še dodal.

V skupnem seštevku je prišlo do velikih sprememb. Na vrhu ni več Odda Christiana Eikinga (Intermarche-Wanty-Gobert), ki ni uspel držati tempa najboljših. V rdeči majici bo jutri nastopal Roglič, ki ima 2:22 prednosti pred Enricom Masom (Movistar) in 3:11 pred Lopezom.

Jack Haig (Bahrain Victorious) je kljub nekaj težavam preživel vzpone in napredoval na četrto mesto. Peti je Guillaume Martin (Cofidis), ki je izgubil tri mesta, na šestem mestu pa je Egan Bernal, ki je bil sredi etape virtualno že drugi, a na koncu popustil in pridobil vsega eno mesto.

Prejšnji članekAnej Doplihar na cestni dirki izvrsten deveti
Naslednji članekKVIZ: Prepoznaj kolesarja #1