Slovenski as Primož Roglič je pred Dirko po Lombardiji spregovoril za belgijski časnik Het Nieuwsblad. Razkril je, da mu je včasih hudo za belgijske stanovske kolege, saj belgijski javnosti zadostujejo le zmage, zaradi česar je pritisk na kolesarje ogromen.

Pritisk pričakovanj je v preteklosti zlomil že marsikaterega športnika. V času skakalne kariere ga je občutil tudi Primož Roglič, ki pravi, da so v kolesarstvu pričakovanja zanj drugačna.

Slovenijo je označil za deželo zimskih športov, zato Slovenci v zimskih disciplinah od športnikov mnogokrat pričakujemo več, kot trenutne razmere dopuščajo. V kolesarstvu naj bi bilo po besedah 31-letnika drugače, saj tu sprejmemo, kar nam je ponujeno, naša pričakovanja pa so bolj realna.

Belgija je glede tega povsem drugačna. Ne nosi zaman naziva zibelke kolesarstva. Pričakovanja do kolesarjev so velika, in še tako kvalitetna kolesarja, kot sta Wout van Aert in Remco Evenepoel jih ne moreta zadovoljiti.

Roglič je v pogovoru z belgijskim časnikom spregovoril o svojem klubskem kolegu Woutu van Aertu, ki je bil v preteklih tednih favorit za zmago na svetovnem prvenstvu in Pariz-Roubaixu, a obakrat ostal brez odličja.

“Včasih mi je hudo zanj. Pa tudi za Evenepoela. Pričakovanja so v Belgiji vselej visoka. V tem pogledu imam v Sloveniji srečo.”

“Vse to je povezano s tradicijo. Slovenija je dežela zimskih športov. Tako kot mladi kolesarji v Belgiji, imajo v Sloveniji ogromen pritisk mladi smučarji,” je povedal nekdanji mladinski prvak v smučarskih skokih.

Wout van Aert in Remco Evenepoel sta glavna aduta Belgije, zaradi česar sta izpostavljena največjemu pritisku. (vir: twitter)

“Postali ste razvajeni,” je v šali okrcal Belgijce. “V Belgiji niste več zadovoljni z drugim ali tretjim mestom. Vedno bi morali biti najboljši med najboljšimi.”

“Poglejte Wouta na vožnji na čas [svetovnega prvenstva]. Bil sem doma pred televizijo in z družino navijal za njegovo zmago. In kaj je bilo na koncu? Nekaj sekund zaostanka. A to zanj ni več dovolj. To je problem.”

Roglič je v letošnji sezoni zbral nekaj tekmovalnih dni skupaj z Woutom van Aertom. Največji del bi jih morala odvoziti na Dirki po Franciji, a jo je Roglič iz znanih razlogov predčasno končal.

Najuspešnejše sodelovanje sta prikazala na Amstel Gold Racu. Tam se je Roglič povsem podredil moštvenemu kolegu in vestno pokrival napade tekmecev in s tem omogočil, da se je Van Aert v cilju veselil prestižne zmage.

“Tudi brez zmage na svetovnem prvenstvu ali Pariz-Roubaixu Van Aert ostaja eden najboljših kolesarjev za enodnevne dirke v celotni karavani,” je za konec še jasno povedal Roglič.