Primož Roglič: »Brez tveganja ni slave«

Za Primožem Rogličem je pestra deseta etapa, v kateri je dokazal, da je najmočnejši med favoriti za končno zmago. A po napadu je na spustu padel in vsa pridobljena prednost je skopnela. Kljub temu napada ne obžaluje, ne nazadnje je ustvaril dodatno razliko do dvojca Ineos Grenadiersov.

Primož Roglič je tekmece napadel na najstrmejšem delu edinega današnjega kategoriziranega vzpona. Tedaj je bilo do cilja še okoli 20 kilometrov, a prednost je hitro rasla, saj v ozadju pravega odziva ni bilo.

Zelo kmalu je popustil Egan Bernal (Ineos Grenadiers), težave je imel tudi Adam Yates (Ineos Grenadiers), medtem ko so Enric Mas, Miguel Angel Lopez (oba Movistar) in Jack Haig (Bahrain Victorious) uspeli nekoliko omiliti svoj zaostanek.

Sledil je spust, ki se ga je Roglič lotil pogumno, saj je skušal ohraniti prednost ali jo celo nekoliko povečati. A tveganje se mu je danes maščevalo, na enem izmed desnih zavojev mu je zadnje kolo zaradi prahu na cesti zdrsnilo in znašel se je na tleh.

Na srečo padec ni bil prehud, šlo je za zdrs, ob katerem si je rahlo odrgnil komolec in zadnjico. Ob padcu se mu je snela tudi veriga, ki jo je nato uspešno namestil in se v nadaljevanju spusta priključil zasledovalni skupini s članoma Movistarja in Seppom Kussom (Jumbo-Visma), ki je nato do cilja narekoval tempo.

V cilju je Roglič takoj ovrgel bojazni o hujši poškodbi. Seveda padca ni vesel, a jo je odnesel relativno dobro.

»Brez padca bi bilo še bolje. Bilo je kar nekaj akcije, kajne? Brez tveganja ni slave,« svojega poskusa ni obžaloval Kisovčan, ki padca ne označuje kot hudega. »Šlo je le za manjši zdrs. Mislim, da bo vse v redu

Roglič je danes kljub grenkemu priokusu v cilju lahko slavil drobne zmage. Dokazal je, da je na vzponih najmočnejši v glavnini, kar bo zagotovo psihološko vplivalo na njegove tekmece.

Prav tako pa se je dodobra otresel Bernala in Yatesa, ki sta si danes privozila dodatnih 37 sekund zaostanka in sta v skupnem seštevku sedaj oddaljena že dobri dve minuti in pol.

Prejšnji članekNov grd padec Rogliča, Odd Christian Eiking novi vodilni, Storer slovil drugo etapno zmago.
Naslednji članekDogaja se povsod: Z avtomobilom namerno zapeljal v kolesarja