Pozabljeni Thibaut Pinot: »Še vedno imam nekaj ponosa in samozavesti«

Thibaut Pinot se že dve leti bori z bolečinami v hrbtu, zaradi katerih je večji del letošnje sezone preživel na stranskem tiru. Sprijaznil se je, da letos ne bo več dirkal, a po mnogo dela se je zdravstveno stanje izboljšalo in zaključek sezone bo spet preživel v karavani.

Ob pisanju tega članka imam pred očmi prizor z Dirke po Franciji leta 2019, ko je Thibaut Pinot v solzah objemal klubskega kolega in sredi 19. etape sedel v avtomobil ter predčasno končal dirko. Tedaj se je začelo Francozovo trpljenje, ki se vleče že dve sezoni.

Leto 2020 je bilo za v pozabo, na domačem Touru ni bil konkurenčen, saj so ga pestile bolečine v hrbtu. Po dirki bi moral prekiniti sezono, to je letos priznal tudi direktor Groupame-FDJ, a so se tedaj odločili, da se vseeno pomeri tudi na Vuelti.

Rezultat je bil skladen s pričakovanji, Pinot je zdržal le dve etapi, preden se je bolečina vrnila. Mesec priprav in dva dneva dirkanja sta zadevo dodatno poslabšala in namesto da bi 31-letnik v sezono 2021 vstopil zdrav in spočit, se je znova boril s poškodbo.

Letos aprila je ugotovil, da tovrstno nadaljevanje nima smisla. Sezono je prečrtal in se posvetil odpravljanju poškodbe.

»Rekel bom, da je bilo to najtežje obdobje, saj sem imel občutek, da je bilo vse, kar smo storili prej, zaman,« je bil v pogovoru za L’Equipe iskren Francoz.

»Aprila je vse skupaj obralo svojo pot. Bili smo na isti točki kot na Touru in Vuelti leta 2020. Ustavil sem se za tri tedne, kar mi je pomagalo. Imel sem kar nekaj seans, a do sredine junija je bilo težko, saj nisem videl nikakršnega napredka.«

Na Dirki po Alpah je spoznal, da je sezona izgubljena. (vir: twitter)

Pinot je sodeloval z mnogimi strokovnjaki, ki so iskali rešitev za kronično bolečino v hrbtu. Psihično se je pripravil, da letos ne bo več dirkal, to je jemal kot naložbo v sezono 2022, a nato se je stanje korak po korak začelo izboljševati.

»Ne obstaja čudežno zdravilo. Poskusil sem ogromno stvari in obiskal številne strokovnjake. Vsi so mi skušali pomagati in to je na koncu rešilo težavo. Naj si bo to fizioterapevt, osteopat ali strokovnjak za držo telesa.«

»Izboljševali smo stanje odstotek na dan, tako da rešitev ni bila jasna čez noč. Konec junija sem se počutil nekoliko bolje.«

Hrbet je bil osrednja točka vseh terapij, a vzroke je bilo potrebno iskati drugje. Položaj na kolesu je bil spremenjen, drugačni so tudi vložki v čevlju. Številne malenkosti so se združile v celoto in rešitev je bila tu.

»Maja in junija sem veliko treniral za moč hrbta, prav tako sem skrbel za razteg in gibljivost. Večkrat smo spremenili moj položaj na kolesu, popravili smo vložke v čevlju, mnogo takih malih stvari. Sedaj sedim mnogo višje na kolesu, krajša je razdalja do krmila, kar mi razbremenjuje hrbet.«

Thibaut Pinot je zopet začel s treningi v okolici svojega domovanja. Ballon d’Alsace na zahodu Francije je pogosta trening točka 31-letnika, ki se je pred dnevi nanj povzpel rekordno hitro.

»Pretekli teden sem postavil svoj najboljši čas na Ballon d’Alsace odkar sem profesionalec. Od julija dalje uživam na vsakem treningu.«

Na Ballon d’Alsace je popravil svoj osebni rekord. (vir: strava)

V teh dneh se je nepričakovano vrnil na dirke. Za povratek si je izbral manjšo francosko dirko Tour de Limousin, kjer zaradi terena resnih možnosti za zmago ne bo imel. A to mu ni pomembno, saj v prvi vrsti želi pridobiti tekmovalne občutke in dokazati, da še ni za odpis.

»Želim pokazati, da sem še vedno tu, da je želja še prisotna, saj je bilo od lani o meni povedano veliko bedarij. Govorili so, da uživam na počitnicah, da prirejam piknike, da nimam prave mentalitete. Mnogo takega sranja… Še vedno imam nekaj ponosa in samozavesti in želim pokazati kdo sem.«

Prejšnji članekBernal se otepa vloge edinega kapetana in poudarja, da je dirka še dolga
Naslednji članekGlavni favorit za zmago po padcu zapušča Tour de l’Avenir