Teden italijanskih klasik se nadaljuje že danes. Tokrat se bodo kolesarji merili na dirki Milano-Torino, ki se bo po 190 kilometrih končala na zahtevnem vzponu Superga. V karavani bodo tudi trije Slovenci.

Pretežno ravninska dirka vsako leto na štart privabi številne odlične hribolazce. Razlog sta vzpona v zadnjih kilometrih, ki kljub na prvi pogled »nezanimivi« trasi dirko povsem razbijeta in postrežeta z boji med najboljšimi kolesarji za vožnjo navkreber.

Kolesarje čaka povsem mirnih 166 kilometrov, ki jih bo popestril le krajši 4-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 4,8 odstotka. Glede na oddaljenost od cilja in nezahtevnost lahko pričakujemo, da ga bo glavnina prevozila brez večje drame.

Trasa dirke. (vir: Twitter)

Štiriindvajset kilometrov do cilja pa se bo začelo za res. Kolesarji bodo prič zagrizli v strmine Superge, ki ne dopušča trenutka slabosti. Ob prvem prečenju bodo morali premagati 4,3 kilometra klanca s povprečnim naklonom 9 odstotkov, na najstrmejšem delu pa cesta doseže tudi 14 odstotkov.

Po spustu v dolino in kratkem krogu po Torinu sledi še drugi vzpon na Supergo. V prvem delu gre za povsem enak vzpon, razlika je le ta, da bodo morali kolesarji tokrat premagati še dodatnih 600 metrov klanca.

Prerez zadnjega vzpona Superga. (vir: twitter)

Slovenci upamo na zmago

Vsakič, ko se dirka konča na klancu in sta v glavnini Tadej Pogačar in Primož Roglič, Slovenci računamo na zmago. Danes ne bo nič drugače, oba kolesarja sta se odločila, da še zadnjič izpilita formo pred sobotno Dirko po Lombardiji.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je dirkal že včeraj na Tre Valli Varesine in se dolgo časa vozil v ospredju, nato pa mu je počena guma odnesla možnosti za zmago. Prikazal je dobro formo in upravičeno ga lahko pričakujemo pri vrhu.

Na poti do zmage mu bo pomagal tudi rojak Jan Polanc (UAE Emirates). Kranjčan se na italijanskih enodnevnih preizkušnjah po navadi znajde dobro, tudi letos je pred svetovnim prvenstvom sodeloval na nekaterih, a tedaj v mislih na SP obe dirki končal pred prihodom v cilj.  

Tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma) na dirko prihaja na krilih dobrih rezultatov. Pretekli konec tedna je še drugič v karieri osvojil Dirko po Emiliji, ki se je prav tako končala na zahtevnem klancu. Tokrat bo torej skušal ponoviti vajo, a konkurenca bo močna.

Roglič je v zadnjih dneh že občutil slast zmage. (vir: twitter)

Mnogi so poudarjali, da bi Rogličevemu pospeševanju, ki ga je prikazal v zaključku Dirke po Emiliji, lahko sledil le Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step). Danes se bomo o tem lahko prepričali na lastne oči, saj je tudi Francoz pripotoval na italijansko klasiko.

V glavnini bodo sicer še imena, kot so Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech), Guillaume Martin (Cofidis), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) David Gaudu (Groupama-FDJ), Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step), Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Alejandro Valverde (Movistar) in Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo).

Dirka se začne ob 12.20, konča pa okoli 17. ure. Za prenos bo od 15.20 dalje poskrbljeno na Eurosportu.