V Parizu je Tadej Pogačar v živo pospremil razkritje trase, na kateri bo v prihodnji sezoni branil zmago z Dirke po Franciji. Nad 21 etapami je navdušen, saj bodo kolesarje prisilile, da pokažejo svojo vsestranskost.

Še tretje leto zapored bo v sezoni 2022 Tadej Pogačar napadal zmago na Dirki po Franciji. Na Dansko, kjer se bo dirka začela, bo pripotoval kot eden glavnih favoritov, kar potrjuje tudi trasa, ki so jo zarisali organizatorji.

Številni kraji se bodo na dirko vrnili po nekaj letni odsotnosti. Tako bomo že zgodaj videli prečenje tlakovcev v okolici Roubaixa, v drugem tednu se bo potrebno povzpeti na Alpe d’Huez, na veliko željo kolesarskih navdušencev pa bomo zadnji dan videli tudi nekoliko daljši ravninski kronometer.

Pogačar se trase ne boji, še več, novega izziva se celo veseli. Meni, da bo trasa iz kolesarjev potegnila celotno kolesarsko znanje, ki ga premorejo, tudi sam pa bo moral na tlakovcih pokazati nove razsežnosti svojega talenta.

Gre za celostno traso. Od prve do zadnje etape bomo doživeli vse: šprinte, ešalone, tlakovce, težke klance, lahke klance, kronometra.”

Tadej Pogačar lahko postane šele šesti kolesar v zgodovini s tremi zaporednimi zmagami na Dirki po Franciji. (vir: twitter)

Pogačar že sedaj ve, da bo pred dirko moral kar nekaj časa posvetiti preučevanju ključnih etap. Mladenič slovi kot kolesar, ki se dobro pripravi na dirko, ne nazadnje mu je tudi poznavanje ceste leta 2020 prineslo zmago na zadnjem kronometru in posledično tudi skupno zmago.

 “Veselim se dirke. Moral bom opraviti nekaj ogledov, saj bo nujno vedeti, kaj nas čaka. Sem precej navdušen.”

Še preden pa bodo Pogačar in preostala karavana prišli do ključnih etap, kjer naj bi se odločalo o končnem zmagovalcu, bo potrebno preživeti začetne etape na Danskem. Tam bo prvi dan na sporedu 13-kilometrski kronometer, a veliko bolj nepredvidljivi bosta druga in tretje etape, kjer preti nevarnost vetra.

Vetrovne etape so vedno zahrbtne. Takrat smo vsi živčni. Zanimivo bo videti, kaj se bo zgodilo,” je povedal 23-letnik.

Upam, da ne bo vetra, a težko je pričakovati, da se na 20 kilometrov ali nekaj takega dolgemu mostu ne zgodi nič. Zagotovo bo strašno,” je še povedal Pogačar, ki bo vesel informacije, da je most dolg “le” osemnajst kilometrov.

Kljub pastem, ki jih trasa več kot očitno skriva, pa se Pogačar veseli dirke in pod črto ocenjuje, da mu trasa odgovarja. Že večkrat je dokazal, da se znajde na vseh terenih in to bo med 1. in 24. julijem 2022 skušal še enkrat več potrditi.

Mislim, da mi trasa odgovarja. A če se ne bom počutil dobro, bodo težave velike,” je še dodal in opozoril, da ob slabem dnevu lahko hitro izpadeš iz igre za zmago.