Kolesarji na Dirki po Italiji so se danes podali na prvo gorsko in na prvo italijansko etapo na dirki. Cilj etape je bil namreč vulkan Etna na Siciliji, ki sicer ni novinec na rožnati pentlji. Celoten vzpon je meril kar 22,8 kilometrov, povprečen naklon pa znaša med pet in sedem procentov.

Danes je bil močan boj za beg, kamor sta si želela tudi Mathieu Van der Poel (Alpecin Fenix) in Biniam Girmay (Intermarché Wanty), a jima ni uspelo. Na koncu se je naprej prebila skupinica 14 kolesarjev, ki si je priborila kar veliko prednost, a so v ozadju ekipe favoritov narekovale tempo, ki jim ni prinesel prednosti, večje kot 9 minut. Kmalu od štarta je zaradi težav s kolkom odstopil tudi eden večjih favoritov za skupno zmago Miguel Angel Lopez (Astana).

Uradno se je vzpon začel 23 kilometrov pred ciljem, kjer je bil leteči cilj v Biancavilli, a sam klanec se je začel že nekoliko prej. Iz ubežne skupine je napadel Stefano Oldani (Alpecin Fenix), ki si je nabral več kot pol minute prednosti pred zasledovalci, glavnina je za njim zaostajala za pet minut in pol. V glavnini je močan tempo narekovala ekipa Ineoas za Egana Bernala, spredaj pa je napadel Juan Pedro Lopez (Trek Segafredo), ki je kmalu ujel in prehitel Oldanija. Nabral si je dokaj veliko prednost, a potem je iz zasledovalne skupinice skočil še Lennard Kamna (Bora-hansgrohe), ki se je začel Lopezu vztrajno bližati.

Na Etni je sicer leta 2017 že zmagal Jan Polanc

Med favoriti sta odpadla Tom Dumoulin (Jumbo Visma) in Vincenzo Nibali (Astana), oba sta že izločena iz boja za višja mesta. Lennard Kamna je le ujel Lopeza, skupaj sta vstopila v zadnji kilometer. Lopez je virtualno vodil tudi skupno razvrstitev, kjer je bil Kamna njegov najbližji zasledovalec. V zaključnem šprintu je imel nemec boljšo pozicijo, po napaki Lopeza pa je Lennard Kamna zmagal četrto etapo na Dirki po Italiji, Juan Pedro Lopez (Trek Segafredo) pa je novi nosilec rožnate majice za vodilnega na dirki. Favoriti za skupno zmago so z izjemo Nibalija, Dumoulina in nesrečnega Miguela Lopeza v cilj prišli skupaj. Domen Novak je danes opravil odlično delo za Pella Bilbaa in Mikela Lando, ki sta v cilj prišla v ospredju. Jutri je na sporedu etapa za šprinterje