ASO, organizator Dirke po Franciji, je potrdil, da je sklenil sodelovanje z Netflixom za snemanje dokumentarne serije o dogajanju v zakulisju. Pri snemanju bo sodelovalo osem ekip, ki so sprejela povabilo ameriškega giganta.

Že kar nekaj časa se je šušljalo, da bi Netflix lahko predstavil novo serijo, ki bi gledalca popeljala v zakulisje dogajanja na največji kolesarski dirki. Po dobrem mesecu dni usklajevanj in iskanja sodelujočih je pogodba tudi uradno podpisana.

Serija se bo v svoji izvedbi zgledovala po priljubljeni seriji Drive to Survive, ki gledalca popelje v ozadje dogajanja v svetu Formule 1. Kolesarstvo je iz tega vidika težje “ukalupiti”, saj ne gre za zaprto strukturo, kot je Formula 1. Prav tako dirke sočasno potekajo preko celotnega sveta, kar predstavlja dodaten logističen izziv.

Za začetek so pri Netflixu sklenili, da v ospredje postavijo zgolj Dirko po Franciji, saj je medijsko najpriljubljenejša. Ob dobrem odzivu javnosti pa ne izključujejo možnosti, da bi v objektiv ujeli tudi dogajanje na kateri izmed preostalih pomembnejših dirk.

Snemanje se bo začelo že letos, v prvi sezoni bo namreč v ospredju Dirka po Franciji 2022. Dogajanje bo nato strnjeno v osem 45-minutnih epizod, ki bodo luč sveta ugledale v prvi tretjini prihodnjega leta.

Američani so tudi že razkrili imena osmih ekip, ki so pristala na sodelovanje. To so: AG2R Citroën Team, Alpecin-Fenix, Bora-Hansgrohe, EF Education-EasyPost, Groupama-FDJ, Ineos Grenadiers, Jumbo-Visma in Quick-Step Alpha Vinyl.

Pri Netflixu so že predhodno napovedali, da bodo k sodelovanju povabili le osem ekip, saj vključitev vseh moštev ne bi bila realna možnost.

Kaj hitro se je začelo zapletati, saj so številne ekipe jasno povedala, da ne želijo sodelovati. Najglasnejši nasprotniki so bili pri UAE Emiratesih, ki so naposled tudi dokončno odpovedali sodelovanje.

Tako ne bomo spremljali, kako branjenje zmage doživlja Tadej Pogačar, bomo pa deležni vpogleda v napad Primoža Rogliča na svojo prvo rumeno majico.