Napet dan v gorah pripadel Storerju, Roglič zadržal vodstvo

Michael Storer je najbolje razporedil svoje moči v zaključku sedme etape in si privozil največjo zmago v karieri. Primož Roglič je obdržal rdečo majico, potem ko je bila virtualno nekaj časa celo na ramenih Jana Polanca.

Pričakovali smo zanimivo etapo in nismo bili razočarani. Že začetek je bil peklenski, beg se dolgo časa ni oblikoval, tempo v glavnini je bil hud, prvo uro je bila povprečna hitrost kar 40 km/h, kljub temu da se spopadli z vzponom prve kategorije.

Šele po 40 kilometrih se je odcepila šesterica kolesarjev, v ozadju pa ji je sledila večja skupina, ki se je s časom pridružila čelu dirke in oblikovan je bil ogromen beg. Prednost je počasi naraščala, saj so v glavnini prestavili prestavo nižje. Besede strokovnega komentatorja Seana Kellyja verjetno najbolje povzamejo uvod v etapo: »Če bi nadaljevali v takem tempu, bi na zadnji klanec pešačili

V begu smo imeli svojega predstavnika tudi Slovenci. Jan Polanc (UAE Emirates) se je v zavetrju klubskega tovariša Mattea Trentina (UAE Emirates) uspel preseliti v vodilno skupino, kjer je bil najbolje postavljeni kolesar v skupnem seštevku. Ko je prednost narasla preko 1:42, je virtualno celo prevzel vodstvo in dolgo časa je bila rdeča majica po etapi povsem realen cilj.

Napadi v ospredju so se vrstili eden za drugim, a najresneje so na predzadnjem vzponu pritisnili Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), Michael Storer (DSM) in Lawson Craddock (EF Education-Nippo). Slednji je prvi popustil in s časom se je na njegovo mesto preselil Carlos Verona (Movistar).

Prav član Movistarja je bil v zaključku najbolj aktiven, dvakrat je poskusil z napadom, a bil vselej ujet. Nato pa je prestavo višje prestavil Storer, ki si je privozil nekaj metrov prednosti in s stisnjenimi zobmi nadaljeval proti cilju.

Verona se je podal v lov za Avstralcem, obema so pojemale moči, a Storer si je predčasno nabral dovolj prednosti, da je ostal v ospredju in se na vrhu vzpona veselil prestižne etapne zmage.

Polanc je v cilj pripeljal na 10. mestu z zaostankom 2:29, kar se je na koncu izkazalo za premalo, da bi lahko oblekel rdečo majico. V skupnem seštevku je sicer skočil na peto mesto, kjer zaostaja le še 38 sekund.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je po dramatičnem uvodu preživel relativno miren dan. Ves čas so ga dobro varovali številni klubski kolegi in ga samega pustili šele dva kilometra do cilja. Tam sta z napadom sicer poskušala Adam Yates (Ineos Grenadiers) in Miguel Angel Lopez (Movistar), a je naš as brez težav sledil pospeševanjem.

Roglič je v cilj prišel s skupino favoritov, na koncu je zasedel 16. mesto. V skupnem seštevku je ohranil osem sekund prednosti pred Felixom Grossschartnerjem (Bora-hansgrohe).

Zahtevna etapa je sicer zahtevala tudi nekaj žrtev. Po včerajšnjih težavah se je trpljenje Hugha Carthyja (EF Education-Nippo) nadaljevalo tudi danes in Britanec je naposled sestopil s kolesa. V to je bil prisiljen tudi Alejandro Valverde (Movistar), ki je grdo padel na enem izmed spustov, potem ko je z zadnjim kolesom zapeljal v luknjo na cestišču.

Prejšnji članekChris Froome: »Pomislite dvakrat, preden kritizirate športnika«
Naslednji članekKdo bo Slovenijo vodil na svetovnem in evropskem prvenstvu? Kolesarji tavajo v temi!