Giro Rosa velja za največjo žensko etapno dirko. Deset dni dirkanja na italijanskih cestah se najbolj v celem letu približa dirkam moških kolegov. Letošnja izvedba dirke je sovpadala z Dirko po Franciji in bila zaradi tega nekoliko zapostavljena. A usluge si niso naredili niti organizatorji sami, ki so tekom dirke kršili številna pravila.

Mednarodna kolesarska zveza je objavila koledar ženskih dirk najvišjega ranga za prihodnje leto. Med njimi ni Giro Rose, ki je tako izpadla iz kategorije World Tour in ji bo naslednje leto pripadal status ProTour.

Kršili številna pravila

Kazen UCI-ja za organizatorje dirke je v veliki meri posledica številnih nepravilnosti pri izpeljavi letošnje dirke. Vse dirke World Tour razreda morajo biti po predpisih vsaj delno prenašane preko televizijskih sprejemnikov. Giro Rosa letos ni posnela niti minute dirke, celotno dogajanje na dirki je bilo mogoče spremljati le preko poročil na družbenih omrežjih.

Organizatorji so znova kršili, ko so med samo etapo spreminjali traso. Jasno gre za hudo kršitev, saj na ta način ekipam in kolesarkam močno škodujejo, hkrati pa jih tudi spravljajo v nevarnost. Nekatere trase so spremenili že dan pred etapo, a o tem niso obvestili ekip, niti jim niso priskrbeli ustreznih potnih knjig.

Letos je skupno zmago slavila Anna van der Breggen.

Nižji stroški organizacije

Mnogi kolesarski navdušenci se sprašujejo, ali je morda padec v nižji rang tekmovanja namerna poteza organizatorjev. Dirke nivoja ProTour namreč niso zavezane k obveznemu televizijskemu prenosu, prav tako pa je cena organizacije veliko nižja.

Giro Rosa bo še naprej veljala za največjo žensko dirko, zato bodo na štartu številne zvezdnice. Najverjetneje bo v prihodnjem letu ponovno omogočen tudi televizijski prenos, kar bo v mošnjiček prineslo lepo vsoto denarja.

Preprosta matematika nam izda, da je izračun veliko pozitivnejši v zgoraj opisanem scenariju. Prihodek organizatorja bo verjetno večji, kot je bil pretekla leta, saj je priljubljenost ženskega kolesarjenja v porastu, hkrati pa bodo uspeli zmanjšati stroške.

Vseeno pa ne gre pričakovati, da bi Giro Rosa dolgo vztrajala v drugem razredu dirk. Že po nekaj sezonah dirko lahko znova pričakujemo v razredu World Tour.