Italijanska policija je odprla še tretjo preiskavo o smrti Marca Pantanija, potem ko jim je njegova mati Tonina Pantani predala 51 strani dolg dosje, ki naj bi razkrival nove podrobnosti o zadnjih dneh življenja Pirata.

Marca Pantanija so 14. februarja 2004 mrtvega našli v hotelski sobi. Obdukcija je razkrila, da sta za smrt kriva možganski edem in odpoved srca, ki naj bi bila posledica uživanja kokaina in antidepresivov.

Tonina Pantani, mati legendarnega kolesarja, zgodbi o zlorabi drog ne verjame. Meni, da je njenemu sinu nekdo vzel življenje in da za predčasni konec življenja ni kriv sam. O tem je prepričana do te mere, da je znova najela odvetnike, se odpravila na policijo v Riminijih, kjer je Pantani umrl, in jim predala 51 strani dosjeja, ki naj bi pričali o drugačnih okoliščinah smrti, kot jih pozna javnost.

“Šla sem čez celo zgodbo. Bila sem in še vedno sem prepričana, da celotna zgodba o Marcovi smrti še ni prišla na dan. Zgodba o tem, kaj se je dogajalo v hotelu ure in dneve pred njegovo smrtjo,” je povedala v izjavi za Quotidiano Nazionale.

Policija znova, še tretjič, odpira preiskavo o smrti ljubljenca italijanskega občinstva. Znova bodo preverili dokaze, zbrane med prvima dvema preiskavama, dodatno pa bodo preverili še dokumente, predane s strani Tonine Pantani.

Dodatno je zgodbo o smrti pred časom začinil Pantanijev preprodajalec drog, ki je na televiziji Tonini Pantani namignil, da naj bi bil njen sin umorjen. Pravih dokazov za to sicer ni podal, a ji je naročil, naj bo pozorna na 20 000 €, ki naj bi tedaj izginili iz Pantanijevega prebivališča v Riminijih.

Pantani med italijanskimi navijači še vedno uživa neizmeren ugled. (vir: twitter)

Italijanski mediji, ki visoko čislajo Pantanija in zato občasno subjektivno poročajo o dogajanju v zadnjih dneh Pirata, tudi tokrat strežejo z različnimi teorijami. La Gazzetta dello Sport tako poroča, da naj bi Pantani večer 13. februarja preživel v drugem hotelu kot, v katerem je bil dan kasneje najden mrtev.

Tonina želi še zadnjič preiskovati, ali je njen sin umrl zaradi koktajla kokaina in antidepresivov ali pa je za to kriv kakšen drug razlog,” je povedal odvetnik Fiorenzo Alessi.

Cilj je, da pomirimo njeno srce in slišimo končno odločitev o smrti Pantanija, kakršnakoli že ta bo. Vemo, da je težko, ko se pojavi nekaj novega po vseh teh letih, a policija raziskuje primer in verjamemo, da bodo vestno opravili svoje delo. Razsodbo bomo sprejeli, kakršnakoli bo.”