Mohorič znova za las prekratek, za vodilnim Almeido zaostaja le še 2 sekundi

Nikias Arndt je zmagovalec pete etape Dirke po Poljski. Za las je zmaga ponovno ušla odličnemu Mateju Mohoriču, ki pa je skoraj povsem stopil prednost vodilnega Joaa Almeide.

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) nadaljuje z odličnimi predstavami, kjer morda celo nekoliko presenetljivo kandidira za skupno zmago. Slovenski as je še drugi dan zapored prišel do drugega mesta, tokrat je bil hitrejši Nikias Arndt (DSM).

Trasa etape je bila v prvem delu dovolj zahtevna, da so šprinterjem pošle moči, zaključek na krajši klanček pa jih je dokončno izločil iz igre. Za zmago so se tako borili hitri kolesarji, ki znajo voziti tudi navkreber. Prototip takšnega kolesarja je Mohorič, ki je upravičeno upal na zmago.

Glavnino je v zaključnih kilometrih vodila zasedba Ineos Grenadiersov, ki je upala na uspeh domačina Michala Kwiatkowskega. Kilometer in pol pred ciljem je skupino pretrgal večji padec, ki se mu je Mohorič uspešno izognil in varno nadaljeval proti cilju.

Skupina okoli dvajsetih kolesarjev se je v zaključku borila za etapno zmago. Večina kolesarjev pomočnikov ni imela, zato so se morali zanašati na lastne sposobnosti iskanja zavetrja. Danes je to najbolje uspelo Arndtu, ki je v ospredje prišel šele nekaj metrov pred ciljem in se veselil svoje prve zmage po letu 2019.

Zelo dobro je finiširal tudi Mohorič, ki je po desni strani cestišča izkoriščal zavetrje, nato pa se izstrelil v ospredje. Na koncu mu je zmanjkalo ceste za zmago, če bi bila ciljna črta nekaj metrov dlje, bi skoraj zagotovo danes slavil.

Mohoriču se je v zavetrje nemudoma postavil Almeida, ki je nadziral najbolj nevarnega tekmeca. Portugalec je šprintal dobro in prišel do četrtega mesta, a vseeno izgubil nekaj prednosti.

V skupnem seštevku ima Almeida le še dve sekundi prednosti pred Mohoričem, ki je danes osvojil šest bonifikacijskih sekund. Žal je Portugalec verjetno v boljšem položaju za končno zmago, saj jutri kolesarje čaka posamična vožnja na čas, kjer je boljši od našega tekmovalca.

Prejšnji članekSkok v preteklost: Slovenski uspehi na Vuelti
Naslednji članekDIRKA PO ŠPANIJI: Štartni časi 1. etape