Mikel Landa je na Dirki po Italiji staknil hudo poškodbo, zaradi česar je svoje nastope sklenil po le petih etapah, nato pa bil kar dva meseca odsoten s tekmovanj. V karavano se je vrnil v najboljšem možnem slogu, podpisal se je pod zmago na Dirki po Burgosu.

Španski zvezdnik Mikel Landa že vrsto let čaka, da se poravnajo zvezde in mu končno uspe naskok na eno izmed največjih treh dirk. Letos je veliko stavil na Giro, a je bilo zabave tam kmalu konec. Sedej se je osredotočil na Dirko po Španiji, za pripravo nanjo pa izbral Dirko po Burgosu.

Poškodba je očitno že stvar preteklosti. V petih dneh dirkanja po Burgosu je dokazal, da je pripravljen na največje napore in lahko napada uspeh v skupnem seštevku.

Španec je dirko odprl dobro in na relativno ravni trasi prve etape zasedel deveto mesto in si tako pripravil dobro izhodišče za nadaljevanje. Uspešno se je izognil tudi padcu nekaj kilometrov do cilja, ki je zadržal Egana Bernala in Adama Yatesa (oba Ineos Grenadiers), dva izmed glavnih favoritov za končno zmago.

Na ravninskih etapah je uspešno krmaril do cilja in se izognil vsem nevarnostim, na klancih pa dokazoval, da je pred Vuelto v dobri formi. Tretja etapa je bila zanj najuspešnejša, zasedel je tretje mesto, a neuspešno sledil napadu Romaina Bardeta (DSM), ki je s samostojno akcijo slavil etapno zmago in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Landa je bil pred zadnjo odločilno etapo najbližji zasledovalec Bardeta, a zaostajal velikih 45 sekund. Trasa je ponujala le en resen vzpon, a bilo ga je kar 12 kilometrov, na vrhu pa se je dirka končala. Vodilni Francoz je dolgo časa držal tempo glavnine, dva kilometra do cilja pa zašel v hudo krizo in sanj o skupni zmagi je bilo konec.

Landa je brez večjih težav nadoknadil 45 sekund, saj je Bardet v cilju zaostal skoraj dve minuti za zmagovalcem etape. To je bil Hugh Carthy (EF Education-Nippo), ki v skupnem seštevku resnih ambicij ni imel. Landi je šesto mesto tako zadostovalo, da je slavil svojo prvo zmago po marcu leta 2019.

Celoten oder za zmagovalce je bil presenetljiv in bi si ga pred dirko upal napovedati le redko kdo. Drugo mesto je osvojil Fabio Aru (Qhubeka NextHash), ki ima za seboj vse prej kot lahka štiri leta, tretji pa je bil Mark Padun (Bahrain Victorious), ki je prvič zasijal na letošnjem Kriteriju Dauphine.