Merijn Zeeman: “Roglič ostaja naš glavni vodja”

Merijn Zeeman, športni direktor Jumbo-Visme je v pogovoru s CyclingNews spregovoril o izzivih, ki nizozemsko moštvo čakajo v prihodnji sezoni. Beseda je tekla tudi o Primožu Rogliču in njegovi vlogi v ekipi.

Eno večjih pozitivnih presenečenj sezone je zagotovo Jonas Vingegaard, ki je navdušil na Dirki po Franciji in si tam privozil drugo mesto. Danec je uspešno nadomestil nesrečnega Primoža Rogliča in ekipi rešil dirko, ki je po prvem tednu izgledala izgubljena.

Za tiste, ki kolesarstvo spremljamo preko celotne sezone uspeh Danca ni tako veliko presenečenje. Jasno, nihče ni pričakoval, da bo končal na stopničkah, predvsem zato, ker je v Francijo prišel kot pomočnik Primoža Rogliča, a že na uvodu v sezono je dokazoval, česa vse je sposoben.

Ekipo je prvič vodil na manjši italijanski dirki Coppi e Bartali in tam prišel do skupne zmage, že pred tem pa se je podpisal pod etapo UAE Toura. Kasneje je navdušil še na Dirki po Baskiji, kjer je bil drugi, dokončno pa eksplodiral na Touru.

Vingegaard je pred dnevi z ekipo podpisal novo pogodbo, kjer poudarjajo, da na mladeniča v prihodnje resno računajo. Že v prihodnji sezoni bo dobil vidnejšo vlogo, najverjetneje bo celo vodil ekipo na eni izmed tritedenskih dirk.

»Prezgodaj je, da bi lahko rekli, kakšen bo koledar dirk Jonasa v prihodnji sezoni. A naj bo jasno, da smo vanj že verjeli, zato smo mu tudi podaljšali pogodbo in mu sestavili program težkih dirk, kjer se je razvijal kot vodja. Bil je kapetan na dirki Coppi e Bartali in rezervni kapetan za Rogličem na Dirki po Baskiji, sedaj pa se bo razvijal še naprej. Za nas je sedaj pomemben člen ekipe za skupne seštevke,« je pojasnil Merijn Zeeman.

Roglič in Vingegaard sta na Dirki po Baskiji uspela streti Pogačarja. Pri Jumbo-Vismi upajo, da bi lahko to ponovila tudi na Dirki po Franciji. (vir: twitter)

Z vzponom Vingegaarda se je začelo postavljati vprašanje, ali bi to lahko vplivalo na vlogo Primoža Rogliča, ki je še drugo leto zapored ostal brez rumene majice. Zeeman je ob tem vprašanju dokaj jasen, Roglič ostaja številka ena, Vingegaard pa predstavlja dodano vrednost in načrt B.

»Primož je naš glavni vodja. Na olimpijskih igrah smo videli, kaj lahko stori, ko je 100-odstoten. Zagotovo si bo želel osvojiti rumeno majico in nobenega dvoma ni, da se bo v prihodnjih letih boril zanjo.«

Jumbo-Visma ima v prihodnji sezoni pred očmi le en cilj – zmagoslavje v Parizu. Na poti jim stoji Tadej Pogačar, ki je v preteklih dveh sezonah vselej premagal njihovega najboljšega kolesarja in se veselil skupne zmage.

»Moramo najti način, kako premagati Pogačarja, to bo v prihodnjih letih največji izziv,« je bil jasen Zeeman, ki verjame, da je Pogi edini, ki lahko resno konkurira Rogliču.

Nizozemec ima v moštvu na razpolago številne kvalitetne kolesarje in na Dirko po Franciji lahko pošlje zastrašujočo ekipo. Kakšna bo osmerica, ki bo potovala v Francijo, je trenutno še prezgodaj napovedovati, saj se v ekipi še niso zjasnili, ali bodo svoje vodje razdelili preko vseh treh Grand Tourov, ali pa bi znova vse stavili na Dirko po Franciji.

Roglič zagotovo odhaja na Tour, vprašanje pa je, ali bo tam lahko računal na pomoč Vingegaarda. Mladenič si zagotovo želi nastopa na največji dirki, še posebej zato, ker se bo začela v njegovi domovini. Kopenhagen bo gostil Grand Depart in Vingegaard ga ne bo želel izpustiti.

»Po koncu sezone bomo skupaj s kolesarji podali oceno in naredili načrte za naprej. Jasno je, da bo Jonas v prihodnjih letih eden izmed vodij. Vsi vemo, da se Dirka po Franciji začne na Danskem, zato je jasno, na katerem Grand Touru bo želel nastopiti,« je še povedal 42-letnik, ki se bo še pred načrtovanjem nove sezone posvetil Rogličevemu branjenju dvojne zmage na Dirki po Španiji.

Prejšnji članekJumbo-Visma predstavlja dokumentarec o letošnji Dirki po Franciji
Naslednji članekVIDEO: Neverjeten zlom krmila kriv za grd padec Avstralca