Tom Dumoulin vstopa v zadnje leto pogodbe z Jumbo-Vismo. V njej se mora dokazati, a vprašanje je kje? Mesta na tritedenskih dirkah so do neke mere že oddana in Nizozemec veliko izbire ne bo imel.

Tom Dumoulin pred vstopom v novo sezono predstavlja svojevrstno uganko. Ob koncu minule sezone je začel dosegati nivo, ki je potreben za osvajanje dirk, a se je nato poškodoval in predčasno končal z nastopi.

Kakšna bo njegova forma ob začetku leta, ne ve nihče, a v zadnjih tednih je veliko tekel in dosegal zelo dobre rezultate, kar bi lahko nakazovalo, da je našel pravo formo. Poleg fizične pripravljenosti se postavlja vprašanje tudi o njegovem psihičnem stanju. So težave, ki so ga prisilile v prekinitev kariere dokončno stvar preteklosti, ali pa ga lahko v neželeno stanje spravijo tudi letos?

Dumoulin formo med sezonama ohranja s tekom. Pred kratkim je 10-kilometrsko razdaljo pretekel v 32 minutah. (vir: twitter)

Dumoulin je pred časom povedal, da si želi loviti rezultat na enem izmed Grand Tourov, a namignil, da bi si vlogo raje delil še z enim klubskim kolegom. Na ta način bo pritisk nanj manjši, vseeno pa bo imel možnosti za lov na uspeh.

Tudi pri Jumbo-Vismi še verjamejo vanj in ga vidijo kot potencialnega zmagovalca tritedenske dirke. Problem se pojavlja v izbiri pravega Grand Toura zanj, saj je v ekipi kar nekaj kolesarjev, ki si želijo voditi ekipo.

Gre za zanimiv proces. Tom je staknil poškodbo ob koncu sezone. Odšel je na počitnice, a sedaj je nazaj na treningih in mi že načrtujemo nadaljnji proces. Toma še vedno vidimo kot konkurenta za Grand Toure,” je povedal Merijn Zeeman, športni direktor Jumbo-Visme.

Leta 2017 je že dokazal, da lahko osvoji tritedensko dirko. Tedaj je bil najboljši na Dirki po Italiji. (vir: twitter)

Nizozemci bodo 25. decembra razkrili načrte za prihodnjo sezono in pričakujemo lahko, da bo Dirka po Franciji pripadla Primožu Rogliču in Jonasu Vingegaardu. Dumoulin si kaj več od vloge superpomočnika v Franciji ne more obetati, a vprašanje je, če se bo s tem zadovoljil.

Še vedno je pred nami nekaj dela, a vsi vedo, da je Dirka po Franciji za Jumbo-Vismo najpomembnejša preizkušnja v letu. To pomeni, da bomo tja poslali najmočnejšo ekipo, ki jo premoremo. Ne pravim, da bosta Primož in Jonas vodila ekipo na Touru, a vsak, ki spremlja kolesarstvo, ve, da takšna odločitev ne bi bila veliko presenečenje.”

Za zdaj še nismo sprejeli končnih odločitev. Čez dva tedna se bomo pogovorili s trenerji in nato v decembru še s kolesarji. S Primožem in Jonasom smo se že veliko pogovarjali in oba sta zelo navdušena za Tour, zato bi bilo logično, da sta glavna moža, a končne odločitve bomo sprejeli v prihodnjih tednih,” je še dodal Zeeman.

Se bo zopet podredil Rogliču? (vir: twitter)

Ekipa za Dirko po Španiji je ob začetku sezone vselej najmanj načrtovana, saj je še precej oddaljena, hkrati pa omogoča reševanje sezone tistim, ki v prvem delu niso imeli prave sreče. Čeprav Rogličev nastop v Španiji skoraj gotovo ponovno ne bo načrtovan, pa si Jumbo-Visma rada pušča odprta vrata.

To nas pripelje do Dirke po Italiji. Prvi Grand Tour v sezoni je vedno nekaj posebnega, tudi ekipa najlažje Dumoulina pošlje na Giro, po katerem pa je v ekipi precejšnje povpraševanje.

Problem se skriva v trasi. V Italiji bomo videli le peščico kronometrskih kilometrov, kjer bi Dumoulin lahko ustvarjal največjo razliko. Veliko večjo vlogo bodo tako odigrali boji v gorah, kjer pa je Nizozemec nekoliko v podrejenem položaju, glede na nekatere “čistokrvne” hribolazce.

Na Dirki po Italiji ne bo veliko kronometrskih kilometrov. To Dumoulinu ne odgovarja. (vir: twitter)

Imeti ekipo tako dobrih kolesarjev je razkošje, a na drugi strani zahteva veliko pogovorov in urejanja ekipnih odnosov, da se lahko osredotočimo na naše cilje.”

“Z Girom še nismo blizu odločitve. Imamo skupino kolesarjev z Rogličem, Vingegaardom, Dumoulinom, Dennisom, Fossom, Kruijswijkom, ki so navdušeni nad dirko, zaradi odsotnosti kronometrskih kilometrov pa bi lahko bila zanimiva tudi za Kussa.

Veliko kolesarjev je vprašalo, če bi lahko potovali tja, kar je dober znak. Podobno je tudi glede Vuelte, ki se bo začela na Nizozemskem in bo vsebovala ekipni kronometer,” je pojasnil Zeeman.

Pred Zeemanom in pomočniki so naporni tedni, v katerih je potrebno koledar sezone postaviti na noge, hkrati pa biti previden, da vsak kolesar dobi svoj del pogače. Prav Dumoulin bo eden izmed članov ekipe, ki bo moral najprej jasno povedati svoje želje, a tudi potem ni nujno, da bodo uslišane.

Moramo se pogovoriti ali si želi mesta zraven Rogliča ali si želi samostojnega vodenja ekipe? Si želi zraven tudi šprinterja? Vse to se je treba pogovoriti. Vidimo ga kot pomembnega kolesarja za skupni seštevek.”