Prerojenje Marka Cavendisha je bilo nagrajeno. Po dolgem dogovarjanju in usklajevanju je enoletni dogovor med Britancem in ekipo Quick Step-Alpha Vinyl le sklenjen.  

Direktor belgijske ekipe Patrick Lefevere je v pogovoru s Sporzo razkril, da je po dolgotrajnih pogovorih z Markom Cavendishem le našel skupni jezik. Britanski šprinter bo v moštvu ostal vsaj še leto dni.

Za Cavendishem je sanjska sezona. Ob koncu leta 2020 je v solzah že napovedoval svoje slovo, saj na mizi ni imel ponudbe nobenega moštva, a se ga je nato usmilil Deceuninck-Quick Step. Tveganje se jim je izplačalo, saj je Britanec prišel do štirih etapnih zmag na Dirki po Franciji in tako izenačil rekord Eddyja Merckxa.

Mark je želel podaljšati svojo pravljico in tega mu nisem želel preprečiti,” je povedal Lefevere, ki je v medijih že potrdil sklenitev dogovora, čeprav uradno pogodba še ni podpisana.

Posel je dokončan. Z nami bo ostal še eno leto. Manjka le še podpis, a do tega bo prišlo kmalu.”

Cavendish je v minuli sezoni osvojil deset zmag, toliko kot jih je osvajal v svojih najboljših letih. Najbolj seveda izstopajo zmage na Dirki po Franciji, kjer se je izenačil z Merckxom, a imel celo priložnost, da ga preseže.

Štiri etapne zmage in zelena majica na Dirki po Franciji je več, kot si je upal sanjati tudi Cavendish. (vir: twitter)

Lefevere je razkril, da si je močno želel Cavendishevo zmago na Elizejskih poljanah, ki bi ga postavila na prvo mesto večne lestvice. V tem primeru bi Britancu svetoval upokojitev, saj bi bila zgodba primerno zaključena.

Želel sem si, da bi Mark v Parizu osvojil peto etapno zmago in rekel adijo. A športniki v zadnjih letih kariere se težko poslovijo.”

Po predstavitvi trase Toura v oktobru smo ponovno sedli skupaj. Vprašal sem ga, ali želi dirkati še eno leto. Pritrdil mi je, da si želi in bi si želel, tudi če bi osvojil šprint na Elizejskih poljanah.”

Kaj sledi? Ne vem še, a za zdaj se ne želim vezati za več kot eno leto,” je še razkril Lefevere, ki je znan po svojem previdnem ravnanju, kadar pride do financ ekipe.

Pogajanje Cavendisha in ekipe, ki bo v prihodnji sezoni nastopala pod imenom Quick Step-Alpha Vinyl, se je vleklo dlje od pričakovanj. Plača in bonusi naj bi bili usklajeni že kmalu, a se je zatikalo pri vlogi Cavendisha po koncu kariere.

Britanec si je želel, da bi po koncu aktivne kariere ostal v ekipi in prevzel eno izmed direktorskih vlog. Lefevere se z idejo ni strinjal, večkrat je povedal, da ne namerava plačevati Cavendisha, zato da se bo učil. Kakšen je dogovor glede prihodnosti 36-letnika v novi pogodbi, ni jasno, a očitno sta se strani uspeli uskladiti.

Vsi vemo, kako gre zgodba. Ko se vključijo direktorji in odvetniki, vse skupaj postane težje. Trajalo je dolgo, a sem bil miren, saj sem vedel, da bomo našli skupni jezik,” je še dodal Lefevere.