V Ljubljani se bo danes odvila ciklokrosaška dirka v sklopu Pokala Slovenija. Na njej bosta svoje sposobnosti obvladovanja kolesa razkazovala tudi Tadej Pogačar in Luka Mezgec.

Tekmovalce danes ob ljubljanskem hipodromu čakajo težke razmere. Vlažno ozračje, ki je proizvedlo tudi kakšno dežno kapljo, je poskrbelo, da bo podlaga precej blatna. Obeta se torej zanimiva dirka, kjer bodo morali kolesarji pokazati svoj ves arzenal talenta.

Dirka bo še posebej zanimiva zaradi dveh zvenečih imen, ki bosta na štartu. Udeležbo sta, kot poroča portal Prijavim.se, namreč potrdila tako Tadej Pogačar in Luka Mezgec, ki sta božične praznike preživela v domovini.

Tako Pogačar kot Mezgec sta stara znanca ciklokrosaških preizkušenj in jima vožnja v blatu še zdaleč ni tuja. V zadnjem času ju sicer v tej disciplini vidimo bolj redko, saj se koledar dirk križa s pripravami na novo sezono. A ko pride priložnost, jo večkrat izkoristita.

Tako Mezgec kot Pogačar sta že bila državna prvaka v ciklokrosu. Prvemu je to uspelo leta 2017, na prestolu pa ga je leto kasneje zamenjal tedaj 20-letni Pogačar.

Traso otežili tudi z umetnimi ovirami

Dirko organizira Kolesarsko društvo Rog, ki je že pred časom predstavilo 2,3 kilometra dolg krog, na katerem se bodo pomerili kolesarji. Natančno koliko jih bodo prevozili ni določeno. Dirka bo namreč dolga 50 minut, po izteku časa pa kolesarje čaka še dodatni krog.

Na progi kolesarje poleg blata čaka tudi nekaj umetnih ovir. Traso so organizatorji začinili z dvema sklopoma ovir (35 cm in 15 cm), odsekom mivke in stopnicami. Tekmovalce v vsakem izmed krogov čaka tudi krajši vzpon.

Trasa dirke. (vir: facebook)

Rekordna udeležba

Kolesarski festival se bo začel že ob 11.30 z nastopom dečkov in deklic, nato pa sledijo še preostale starostne skupine. Ob 13.00 pa pričakujemo vrhunec dogajanja, ko se bodo na progo podali člani.

Skupno je na dirke prijavljenih 126 tekmovalcev, v članski kategoriji pa jih bo tekmovalo 17. Poleg Pogačarja in Mezgeca bodo visoko skušali poseči še Mihael Štajnar, Matevž Govekar, Anže Skok in hrvaški državni prvak Viktor Potočki.