V Dubaju se je odvil prvi kriterij Dirke po Italiji, ki je na štart privabil tudi nekaj zvenečih imen. Za zmago sta se najdlje borila Egan Bernal in Peter Sagan, na koncu pa se je bolj smejalo slednjemu.

Trideset krogov po 2,1-kilometrskem krogu v obliki osmice se je končalo s šprintom dvojice. Peter Sagan (Bora-hansgrohe) je brez težav prehitel precej lažjega Egana Bernala (Ineos Grenadiers), do tretjega mesta pa se je prebil Marc Hirschi (UAE Emirates).

Večji del dirke je karavana vozila skupaj, nekaj je sicer bilo poskusov begov, ki pa si več kot deset sekund prednosti niso uspeli priboriti. Odločilno potezo smo tako videli šele dva kroga pred koncem, ko je bilo do cilja še štiri kilometre.

Prvi je napadel Egan Bernal, ki je nastopal v rožnati majici zmagovalca Dirke po Italiji. Sledila sta mu Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) in Hirschi, kmalu pa se je trojici pridružil tudi Sagan, ki je nosil ciklamno majico najboljšega po točkah z Gira.

Četverica si je privozila udobno prednost, a se kmalu ponovno razdrla. Kilometer pred ciljem sta se v napad podala Sagan in Bernal, ki sta v ospredju vztrajala vse do cilja. Na ciljni ravnini sta obračunala za zmago, kjer pa Bernal pravih možnosti ni imel.

V šprintu je bil Sagan prepričljivo boljši. (vir: twitter)

Zelo sem vesel, da sem lahko tukaj. To je posebna dirka za vse nas, ki smo nastopali na Dirki po Italiji,” je v cilju povedal Sagan. “Mislim, da so prišli najboljši kolesarji z letošnjega Gira. Kratek kriterij je nekaj posebnega.”

Dirka se je odvila na prizorišču svetovne razstave, ki trenutno poteka v Dubaju. Tudi zato je bila zmaga za Slovaka nekaj posebnega, saj ima občutek, da je zmagal pred očmi celotnega sveta.

Lepo je za navijače. Kriterij je nekaj posebnega, saj poteka svetovna razstava in je tu ves svet. Zelo sem vesel zmage, vedno je bolje zmagati kot izgubiti. Vesel sem, da sem tu. Zahvalil bi se tudi pomočnikom, saj so nadzirali dirko in opravili izjemno delo,” je še dodal 31-letnik.

Zmagovalec točkovne razvrstitve je postal Elia Viviani (Cofidis), za najbolj borbenega kolesarja je bil razglašen Attila Valter (Groupama-FDJ), nagrada za najhitrejši krog pa je potovala v roke Filippa Ganne (Ineos Grenadiers).