Grd padec na Liege-Bastogne-Liegu je Julianu Alaphilippu močno zagrenil življenje. Poškodoval si je večji del zgornjega dela telesa, zaradi česar je pod vprašajem njegov največji cilj sezone – Dirka po Franciji.

Francoski zvezdnik Julian Alaphilippe trenutno čas preživlja v domačem Ronsu, kjer v objemu družine okreva po nesreči. Njegovo stanje ni dobro in ne bo dobro še nekaj časa, zaradi česar v moštvu že kujejo rezervne načrte, če se 29-letnik ne “sestavi” do začetka Dirke po Franciji.

O stanju Alaphilippa je v svoji redni kolumni spregovoril tudi šef ekipe Quick Step-Alpha Vinyl Patrick Lefevere. Belgijec poudarja, da bodo storili vse v njihovi moči, da bi zvezdniku omogočili nastop na Touru, a se zaveda, da bo šlo na tesno.

Julian okreva po sesedenih pljučih, zlomljeni lopatici in dveh zlomljenih rebrih, ki sta bili hkrati tudi premaknjeni. Tri tedne mora mirovati, kar je zanj prava muka. Sprva bo okreval pri svoji družini v Ronseju. V takšnem stanju namreč ne sme leteti.”

“Veliko vprašanje je, ali bo Julian prisoten, ko se bo Dirka po Franciji začela na Danskem. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, vendar bo to tekma s časom.”

“V najbolj ugodnem primeru se bo vrnil na kolo sredi maja, nato pa ima na voljo še šest tednov časa. Tour se začne v petek, 1. julija, torej teden dni prej kot običajno. To seveda ni prednost. Edina prednost je ta, da Julian ne pridobiva zlahka teže,” je še zapisal Lefevere.

Četudi Alaphilippe okreva do začetka francoske pentlje, je težko pričakovati, da bo tam konkurenčen za rumeno majico, kot je bil to leta 2019. (vir: twitter)

Kdo bo uskočil namesto Francoza?

Takoj po razkritju, za kako resne poškodbe gre pri Francozu, so se začela ugibanja, kdo bi ga na Touru lahko nadomestil. Logična zamenjava bi bil mladi Remco Evenepoel, a v moštvu ga za zdaj še branijo pred pritiski največje kolesarske dirke.

Tour z Alaphilippom ali brez njega je precej drugačen, tako v komercialnem kot v športnem smislu. Vsekakor ne bomo uporabili Remca Evenepoela kot nadomestnega člana. Kot je že sam povedal, se držimo prvotnega urnika. Ne gre na Touru, ampak na Vuelto.”