Mladi Ekvadorec Jhonatan Narvaez je z begom prišel do premierne zmage na Grand Tourih. Triindvajsetletnik je Ineosu privozil tretjo etapno zmago na letošnji Dirki po Italiji.

Kar štirinajst kolesarjev se je danes podalo v beg, saj je trasa ponujala veliko možnosti za uspeh ubežnikov. Te so si privozili največjo prednost dvanajstih minut, ki je v drugi polovici etape začela kopneti.

Ko je bila glavnina od čela dirke oddaljena šest minut, so se v ospredju začeli boji med ubežniki. Najbolj aktiven je bil Simon Pellaud, ki je napadal točke na gorskih in letečih ciljih in s tem dodobra raztrgal štirinajsterico kolesarjev. Pellaudu sta se v ospredju pridružila še Joey Rosskopf in Cesare Benedetti, v ozadju pa so jih lovili Mark Padun, Jhonatan Narvaez, Jesper Hansen, Manuele Boaro, Francois Bidard in Simon Clarke.

Clarke je napadel prvi in s seboj potegnil še Paduna in Narvaeza. Slednja sta se nato Clarka znebila in se sama odpeljala proti cilju. Petintrideset kilometrov do cilja je prednost dvojice pred zasledovalci znašala 2:43, glavnina pa je vozila še slabe štiri minute zadaj.

Izgledalo je, da bosta Padun in Narvaez za zmago obračunala v zadnjih kilometrih, a nato je Padun doživel tehnično okvaro in Narvaez se je sam odpeljal naprej. Kljub zavzetemu lovljenju Ukrajinec ni uspel ujeti Ekvadorca.

Član Ineosa je v cilj prišel dobro minuto pred Padunom, preostali ubežniki pa so se udarili za tretje mesto, ki je na koncu pripadlo Clarku. Glavnina je v cilj prišla skupaj, več kot osem minut za zmagovalcem.

V skupnem seštevku še naprej vodi Joao Almeida, ki ima 34 sekund prednosti pred Wilcom Keldermanom in še devet več pred Pellom Bilbaom. Jutri bo na sporedu ravninska etapa, v kateri bo rožnata majica Almeide varna, več napadov nanjo pa lahko pričakujemo na sobotni vožnji na čas.