Igra metrov v prid ubežnikov, junak dneva De Bondt

Etapa, v kateri se je pričakoval šprint glavnine, je postregla s povsem drugačnim razpletom. Četverica ubežnikov je namreč uspela za seboj zadržati vse šprinterje in sama obračunala za zmago. To je domov odnesel Dries De Bondt.

Pogled na profil 18. etape ni obljubljal ničesar drugega kot zadnji boj šprinterjev na dirki. Trasa z nekaj več kot 1000 višinskimi metri je bila v zadnjih kilometrih povsem ravna, teren je v povprečju celo nekoliko visel navzdol. A to preprečilo sanj ubežnikov, da lahko presenetijo vse in se sami pomerijo za zmago.

V dolg beg so se že zgodaj podali Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Eduardo Affini (Jumbo-Visma), Magnus Cort (EF Education-EasyPost) in Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizane). V trenutkih, ko je glavnina še mirno spremljala svoj zaostanek je četverica složno sodelovala in skrbela, da skupina v ozadju ne bo preveč z lahko prišla nazaj na čelo dirke.

Štirideset kilometrov do cilja so se v glavnini prebudili in začeli dvigovati tempo. Prednost se je začela topiti, a še vedno znašala nekaj več kot dve minuti. Ekipe šprinterjev so resneje zastavile lov in skušale stopiti zaostanek pred zaključnimi kilometri.

Ves trud pa je bil zaman. Četverica je namreč sodelovala vse do zadnjih metrov, saj so vedeli, da edino tako lahko računajo na zmago. V zadnji kilometer so prišli s prednostjo okoli 20 sekund in pritiskali na vso moč, da jih glavnina ne “požre”.

Petsto metrov do cilja je postalo jasno, da je danes dan ubežnikov. Prvi je s šprintom začel Cort, a kmalu ostal brez moči. V ospredje sta se pognala Affini in De Bondt in se borila do zadnjega metra, kjer pa je za nekaj centimetrov slavil član Alpecin-Fenixa.

Močno zredčena glavnina je v cilj prišla 14 sekund kasneje. V njej so bili vsi najpomembnejši kolesarji, tako da do sprememb v skupnem seštevku ni prišlo. Nekaj težav je v zaključku sicer imel Jai Hindley (Bora-hansgrohe), a na srečo je do težav s kolesom prišlo znotraj zadnjih treh kilometrov, tako da se mu je prištel čas glavnine.

Prejšnji članekTadej Pogačar bo imel na Touru novo, še hitrejše in lažje kolo
Naslednji članekCovid-19 zopet lomasti po karavani Dirke po Italiji