Po letošnjem izjemno uspešnem gostovanju Gira v Sloveniji bo italijanski krog na našo stran meje zavil tudi v letu 2022. Slovenija bo gostila del 19. etape Dirke po Italiji, ki bo prečila zahteven vzpon na Kolovrat.

Že nekaj časa se je napovedovalo, da bi Slovenija lahko še drugo leto zapored doživela obisk Dirke po Italiji. Organizatorji so danes razkrili šest razgibanih etap, zadnja izmed njih pa bo delno potekala tudi na slovenskih tleh.

37 slovenskih kilometrov

Etapa s slovenskim pridihom bo 19. etapa dirke, ki bo na sporedu v petek, 27. maja 2022. Glede na umestitev v zadnji del dirke bi lahko igrala vlogo tudi pri odločanju o skupnem zmagovalcu, saj bodo vzponi dovolj zahtevni za ustvarjanje razlik.

Slovenski kolesarski navdušenci se bomo zopet zbirali na vzponu. Kolovrat, ki se ponaša z 10-odstotnim povprečnim naklonom preko 10 kilometrov dolgega vzpona, je uvrščen v prvo kategorijo in bo najzahtevnejši vzpon dneva.

Karavana bo v Slovenijo vstopila preko Učje in se nato preko razgibanega terena spustila do Kobarida. Tri kilometre po prihodu v Kobarid se bo začel osrednji del slovenskega praznika – vzpon na Kolovrat. Deset kilometrov vzpona bo kolesarje pripeljalo 1145 metrov nad morje, z vrha pa nato sledi spust nazaj v Italijo.

Cilj le streljaj od slovenske meje

Etapa se bo začela približno 50 kilometrov od slovenske meje, v obmorskem kraju Marano Lagunare. Ciljna črta pa bo postavljena precej bližje italijansko-slovenski meji. Etapa se bo končala na Stari Gori nad Čedadom, ki je od nas oddaljena le slabih 10 kilometrov.

Etapa se bo zaključila s 7,1-kilometrskim vzponom, ki ne bo prizanašal utrujenim nogam. Povprečni naklon bo znašal 7,8 odstotka, na najstrmejšem delu pa poseže tudi po 14 odstotkih.

Bo Slovenija znova navdušila?

V letošnji sezoni se je Slovenija izkazala za odlično gostiteljico Gira. Navijači v Goriških brdih in v Novi Gorici so poskrbeli za izjemno vzdušje in prekrasno kuliso. Tuje medije so navduševali predvsem posnetki nabito polnega vzpona Cerovo, ki so spominjali na prizore z najpopularnejših vzponov na Dirki po Franciji.

Verjamemo, da boste slovenski navijači tudi v letu 2022 poskrbeli za izjemno kuliso, ki bo vnovič v svet ponesla dober glas o naši deželi.