Filippo Ganna preprečil zmagoslavje ljubljenca domačega občinstva

Še drugo leto zapored je z vožnjo na čas najhitreje opravil Filippo Ganna, ki bo še leto dni nosil mavrično majico svetovnega prvaka. Najbolj se mu je približal Wout van Aert, tretji pa je bil še en Belgijec Remco Evenepoel.

Filippo Ganna in Wout van Aert sta bila danes v ligi zase. S štarta sta se podala kot zadnja in že kmalu je bilo jasno, da bo danes slavi eden izmed njiju. Na vseh vmesnih časih sta bila na prvih dveh mestih, a razlika med njima je bila minimalna.

Dirko je bolje odprl Van Aert, ki je na prvem vmesnem času postavil najboljši čas, Ganna pa je bil šest sekund počasnejši. A nato se je tehtnica začela nagibati v prid Italijana, ki je na drugem vmesnem času zaostajal le še 84 stotink.

Jasno je bilo, da bo tesno. Van Aert je v cilj zapeljal kot predzadnji in prepričljivo prevzel vodstvo, ki ga je do tedaj držal njegov rojak Remco Evenepoel. Začelo se je čakanje na zadnjega kolesarja. Ganna je pritiskal na vso moč, sekunde so počasi kopnele, a ura je bila še vedno obarvana zeleno.

Za traso je Ganna potreboval šest sekund manj kot Van Aert in ob prečkanju ciljne črte je nemudoma začel slaviti svoj drugi naslov svetovnega prvaka v kraljevski disciplini. Belgijcu ni ostalo drugega, kot da mu čestita in športno prizna poraz.

Slovenca znotraj petnajsterice

Oba slovenska predstavnika – Jan Tratnik in Tadej Pogačar – sta nastop opravila skladno s pričakovanji. V boj za vrh se na ravninski trasi žal nista mogla umešati, zato sta se borila za mesta znotraj deseterice.

Tadej Pogačar je na koncu nalogo opravil bolje in za las ujel 10. mesto. Za zmagovalcem je zaostal 1:53. Že pred dirko je napovedal, da na tako ravninski trasi ne računa na mesta pri vrhu, saj ravnina bolj odgovarja večjim in močnejšim kolesarjem.

Jan Tratnik je diko končal pet mest nižje in se uvrstil na rep petnajsterice. V cilju je povedal, da je odpeljal enega najboljših kronometrov v svoji karieri, saj ni napravil nobene napake, tudi občutki pa so bili preko celotne trase dobri. Žal je tudi on mogel priznati premoč večjim in močnejšim fantom.

Prejšnji članekUra resnice za mavrično majico svetovnega prvaka
Naslednji članekTony Martin po 14 letih maha kolesarstvu v slovo