Svetovno prvenstvo v Flandriji je za Belgijce malodane državni praznik. Na cestni dirki jih zanima le zmaga, ki jo bo lovil Wout van Aert, ob sebi pa bo imel tudi mladega Remca Evenepoela. To po mnenju Eddyja Merckxa ni dobra odločitev.

Celotna Belgija v teh dneh govori le o osvojitvi naslova svetovnega prvaka. Vse drugo kot zmaga bo obravnavano kot poraz, saj je trasa pisana na kožo njihovemu glavnemu adutu Woutu van Aertu. Okoli njega bo sestavljena izredno kakovostna ekipa, eden glavnih pomočnikov pa naj bi bil Remco Evenepoel, ki v zadnjem času kaže izjemno formo.

Besede Eddyja Merckxa imajo v Belgiji še vedno veliko težo, in če kolesarska legenda podvomi o Evenepoelu, se pri mnogih oglasijo alarmi. Kanibal je v enem izmed intervjujev priznal, da sam mladeniča ne bi uvrstil v reprezentanco, saj vozi preveč egoistično in bo Van Aertu prej škodoval kot pomagal.

»Če dirkaš le z eno vodjo, potem resnično ne bi smel vzeti Evenepoela. V večini dirka le zase, to smo lahko videli na olimpijskih igrah,« je povedal Merckx in s tem užalostil 21-letnika.

Evenepoel je v zadnjem času v odlični formi. Pred dvema tednoma je na evropskem prvenstvu osvojil drugo mesto. (vir: twitter)

Evenepoel se je hitro odzval na izjavo najboljšega kolesarja vseh časov in priznal, da si njegove besede jemlje k srcu. V Merckxu namreč vidi vzornika, postavljal si ga je za kolesarski ideal in ga globoko spoštoval, a sedaj spoznal, da spoštovanje ni obojestransko.

»Škoda, da mora vedno nekaj reči. Do Eddyja imam veliko spoštovanja, a to očitno ni obojestransko. Po njem se zgledujem in občudujem njegove rekorde in uspehe,« je povedal razočarani 21-letnik.

»Vedno me kritizira. In vedno pred pomembnimi dogodki. To boli. Morda je to zato, ker se nisem pridružil ekipi njegovega sina. Na štartu ne bom zato, da bi škodoval ekipi, to mi ne pade na pamet.«

Poleg Evenepoela in Van Aerta bodo belgijsko osmerico dopolnili še Yves Lampaert, Tiesj Benoot, Dylan Teunes, Victor Campenaerts, Tim Declercq in Jasper Stuyven. Prav v slednjem Van Aert vidi svojo prvo rezervo, medtem ko Evenepoela vidi kot odlično taktično figuro.

»Celotna glavnina se boji Remca, zato je odlično orožje. Če ga pošljemo v napad, se bomo ostali lahko le branili. A da bi Remco zmagal, bi moral sam pridobiti veliko časa. Moramo biti razumni in dirkati tako, da me spravimo v zmagovalni položaj. Težko ga označimo za jokerja,« je bil iskren Van Aert.