V Belgiji je danes potekala klasika E3 Saxo Bank, ki velja za generalko pred Dirko po Flandriji. Najbolje je s progo opravil Kasper Asgreen, ekipni uspeh pa je z drugim mestom dopolnil Florian Senechal.

Po okoli dvesto kilometrih trase so v zaključek skupaj prišli vsi kolesarji, ki smo jih tam pričakovali. Prva favorita Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) in Wout van Aert (Jumbo-Visma) sta vzbujala največ pozornosti, a bila hkrati ena redkih v ospredju, ki nista več morala računati na pomoč klubskih kolegov.

Najštevilčnejši je v zaključne kilometre prišel Deceuninck-Quick Step s kar tremi kolesarji. Belgijska zasedba, ki si je želela zmage pred domačim občinstvom, je številčno premoč začela izkoriščati že zgodaj in v napad poslala Kasperja Asgreena (Deceuninck-Quick Step).

Danec se je dolgo časa dobro držal, a nato so se zaželi napadi tudi v ozadju. Van der Poel je v svojem slogu dvignil tempo ter raztrgal skupinico na pol. Nekoliko presenetljivo je v drugi polovici ostal tudi Van Aert, ki očitno še ni v želeni formi.

Sedmerica kolesarjev okoli Van der Poela je kmalu ujela Asgreena, ki se je ponovno združil s svojima dvema klubskima kolegoma. Prednost vodilne skupine je kljub trudu zasledovalcev vztrajno naraščala in pet kilometrov do cilja presegla že 30 sekund. Van Aert je bil tako odpisan za zmago in na čelu dirke so se začeli taktični boji.

Van der Poel je bil na papirju najmočnejši šprinter iz vodilne skupine in se zaradi tega ni trudil s samostojnim napadom od daleč. Je pa zato ponovno poskusil Asgreen, ki je izkoristil postavitev »cestnega pohištva« in odprl nekaj metrov prednosti.

Florian Senechal in Zdenek Štybar (Deceuninck-Quick Step) v lovu na klubskega kolega seveda nista sodelovala, zato je delo v veliki meri padlo na ramena Van der Poela in dvojice AG2R Citroena Oliverja Naesena ter Grega Avermaeta.

Danski državni prvak se je v ospredju peljal izjemno dobro in kljub zmerni složnosti v ozadju, je prednost naraščala. V zadnji kilometer je prišel s skoraj 30 sekundami naskoka in jasno je bilo, da se pelje naproti največji zmagi kariere.

Zasledovalna skupinica se je nato udarila za drugo mesto. Že 300 metrov do cilja je z dolgim šprintom poskusil Van der Poel, a večje razlike ni uspel napraviti. V njegovem zavetrju se je dolgo časa skrival Senechal, ki je dobrih 50 metrov do cilja obšel Nizozemca in poskrbel za dvojno zmago Deceuninck-Quick Stepa.

»Vedel sem, da po naporu, ki sem ga danes vložil, v zadnjem kilometru ne bom imel nikakršne možnosti, zato sem mogel v ciljno ravnino priti sam. Bilo je na vse ali nič,« je svoje razmišljanje po dirki predstavil Asgreen.

»Skušal sem izkoristiti ‘cestno pohištvo’, da sem ustvaril nekaj razdalje do zasledovalcev, preden so uspeli odreagirati. Ne vem, če je to ustvarilo razliko. Mislim, da je bil za vse težek dan in so bili povsem na limitu.«