Dan Martin bo po sezoni sklenil športno pot

Irski veteran Dan Martin je napovedal, da se bo po koncu letošnje sezone športno upokojil. Za seboj ima uspešno kariero, v kateri je dosegel nekaj odmevnih rezultatov, a čuti, da je prišel čas za slovo.

Dan Martin je del profesionalne karavane že 14 let in ima status enega najbolj izkušenih tekmovalcev. A zadnja leta so bila zanj manj uspešna, počasi je drsel po lestvici navzdol in dirkanje mu ni več predstavljalo takšnega zadovoljstva kot nekoč.

»Po 14 letih profesionalnega kolesarstva je napočil čas za slovo. Čeprav sem o odločitvi veliko razmišljal, čutim, da je pravi čas za odhod, saj želim v življenju doseči tudi druge stvari,« je v izjavi povedal Martin.

»V določenih pogledih je bila odločitev o koncu zelo težka in kompleksna, morda ena največjih in najpomembnejših v življenju. Čeprav sem še vedno zelo tekmovalen, pa sem spoznal, da je dirkanje izgubilo element zabave, ki je bil razlog, da sem se s tem sploh začel ukvarjati

»Še vedno ljubim kolesarstvo in se počutim privilegiranega, da je dirkanje moja ‘služba’. To sem si želel že odkar sem bil otrok. Preko kolesarstva sem spoznal mnogo neverjetnih ljudi, ki so obogatili moje življenje in s katerimi sem si delil nepozabne izkušnje.«

Martin je v svoji karieri dosegel 22 zmag, med njimi jih je večina prišla na največjem odru. Ob svojem imenu ima zapisani dve etapni zmagi s Toura in Vuelte ter eno zmago z Gira. A še bolj prestižni sta zmagi na spomenikih Liege-Bastogne-Liege in Dirki po Lombardiji.

Zmaga na spomeniku Liege-Bastogne-Liege je eden izmed vrhuncev Irčeve kariere. (vir: twitter)

V svoji karieri je Irec nastopal za štiri ekipe v World Touru. Svojo pot med največje je začel kot član Garmin-Sharpa, ekipe, ki jo danes poznamo pod imenom EF Education-Nippo. Prav v ameriškem moštvu je preživljal najuspešnejše sezone, tudi oba spomenika je osvojil v dresu Garmin-Sharpa.

Po devetih sezonah v ameriškem moštvu je sledila selitev k Etixx-Quick Stepu. V nadaljevanju kariere je Irec pogosteje menjal klubske barve. Belgijsko ekipo je za UAE Emirates zamenjal po dveh sezonah, prav toliko časa pa je ostal tudi pri Arabcih. Pred lansko sezono je še zadnjič v karieri odšel v novo sredino, tokrat k Israel Start-Up Nationu.

Dan Martin je leta 2018 postal oče dvojčicama in del razloga za športno slovo sta tudi onidve. Kot pravi sam, se želi bolj posvetiti vlogi moža in očeta.

»Želim si biti bolj prisoten kot oče in mož. Doma želim početi preproste reči, ki pa niso združljive s kolesarsko kariero, kot recimo iti na tek z mojo ženo,« je svojo odločitev še dodatno pojasnil 35-letnik.

Prejšnji članekVIDEO: Parakolesar z rokami celoten zadnji kilometer proizvajal 400 vatov
Naslednji članekIznajdljivi Champussin do uspeha kariere; izgubljeni Lopez poskrbel za dramo