Chris Froome: “Še vedno sanjam o peti zmagi na Dirki po Franciji”

Chris Froome je dolgo časa veljal za glavnega kandidata med novodobniki, da bi se vpisal v elitni klub petkratnih zmagovalcev Dirke po Franciji. Poškodba je nato močno spremenila njegovo krivuljo uspehov, a Britanec še vedno verjame, da se je zmožen vrniti.

Chris Froome ima za seboj slabo sezono. Večji del nje je poudarjal, da si želi le ponovno pridobiti tekmovalne občutke in se vrniti na nivo pred poškodbo, a vseeno sanjal o lovi na francoski uspeh.

Nekaj tednov pred Dirko po Franciji je priznal, da ni niti blizu želene pripravljenosti in da vlogo kapetana predaja Michaelu Woodsu. Nad celotnim njegovim projektom se je izrisal velik vprašaj, le redki pa še verjamejo, da se lahko na Touru s Tadejem Pogačarjem, Primožem Rogličem in Eganom Bernalom poda v enakovreden boj za zmago.

Eden izmed peščice, ki še verjame, je prav Froome, ki pa poudarja, da se še ne namerava upokojiti, četudi se nikoli ne vrne na pretekli nivo. Priznati mu moramo, da je izredno vztrajen, marsikdo bi se ob tako težki poškodbi, kot jo je utrpel, že poslovil.

Všeč mi je način življenja profesionalnega kolesarja. Četudi se ne vrnem na pretekli nivo, je neizogibno, da bom še naprej kolesaril. To je zelo lep poklic,” je povedal Froome.

Letošnja Dirka po Franciji se je zanj začela zelo slabo. Grdo je padel, a vseeno nadaljeval vse do Pariza. (vir: Twitter)

Neizogibno je, da bodo v primeru nedoseganja rezultatov pri Israel Start-Up Nationu na neki točki prenehali verjeti v zgodbo Froomovega ponovnega rojstva. Dejstvo je, da je Froome za ekipo izredno drag, nenazadnje pa so prav v teh dneh podpisali pogodbo s še enim veteranom Jakobom Fuglsangom, ki zadnja leta dosega boljše rezultate kot Froome. Zdi se, da bodo v prihodnje raje stavili nanj.

Froome pri 36-letih navdih išče pri veteranih karavane, ki še lahko držijo korak z mlajšo generacijo. Prav zaradi njih Britanec še sanja, da bi se lahko podpisal pod peto zmago na Touru.

Še vedno sanjam o peti zmagi na Touru. Ko vidim Alejandra Valverdeja in Vincenza Nibalija dobim motivacijo za nadaljevanje treninga. Sta pet let in eno leto starejša kot jaz, a sta v preteklem mesecu zmagovala na dirkah. To me opogumlja.”

Froome sicer ve, da bo potrebno veliko dela in tudi sreče, da bi se lahko boril proti Tadeju Pogačarju, ki je letos dominiral na Touru. Britanec ga vidi kot potencialno enega najboljših kolesarjev vseh časov, ki bi lahko brez težav napadal dva Grand Toura v sezoni.

Navdušen sem nad njegovim psihičnim stanjem. Vedno je na njem ogromno pritiska, a način, kako se z njim spopade je neverjeten. Nisem še videl, da bi na dirki storil kaj narobe.”

Če napade, zmaga. Če ne zmaga, ima nadzor. Če ga nič ne ustavi, lahko podre marsikateri rekord. Če bo želel, lahko postane prvi kolesar po Marcu Pantaniju, ki bi v enem letu osvojil Giro in Tour.”

Prejšnji članekJakob Fuglsang s prestopom v novo moštvo še dodatno oslabil Astano-Premier Tech
Naslednji članekTour de France 2022: Tlakovci, Alpe d’Huez in začetek v petek