Kazahstansko moštvo Astana Pro Team se bo od januarja dalje imenovalo Astana – Premier Tech. Državni projekt tako po 15 letih spreminja strukturo, saj se bodo državna sredstva zmanjšala, nekaj več denarja pa bo za mesto v imenu moral primakniti Premier Tech.

Astana je ena redkih ekip, ki je pod istim imenom in z istim sponzorjem delovala preko 15 let. Poleg njim je to uspelo le še nekaterim francoskim moštvom, ki so zaradi velikega števila dirk v Franciji nekoliko bolj zanimive za sponzorje.

Kot že omenjeno v uvodu je ekipa Astana nekakšen državni projekt. V ekipni proračun se stekajo državna sredstva, s katerimi se deveta največja država sveta »prodaja« svetu. V prihodnji sezoni se bo pritok močno zmanjšal, zaradi česar so se morali v ekipi zateči k novemu večjemu sponzorju.

Iskanje ni trajalo prav dolgo, saj so kandidata našli v lastnih vrstah. Stopničko višje je stopilo kanadsko podjetje Premier Tech, ki z ekipo sicer sodeluje že tri leta. Do sedaj se je njihovo ime pojavljalo le na dresu kolesarjev, od prihodnje sezone dalje pa jih bomo lahko našli tudi v imenu.

»S strani generalnega partnerja kolesarske ekipe Samruk-Kazyna JSC-a, kot tudi s strani profesionalnega predsedniškega kluba Astana smo prejeli navodila, da moramo zmanjšati financiranje ekipe s strani Kazahstana in najti drugega so-sponzorja, ki bi si delil finančno breme. Nalogo smo izvedli zelo hitro in uspešno ter dosegli sporazum s kanadsko stranjo,« je povedala direktorica moštva Yana Seel.

V moštvu so sporočili, da bo ekipa še naprej delovala pod »pokroviteljstvom« Kazahstana, čeprav bodo finančna sredstva z njihove strani zmanjšana.

Poleg spremembe imena pa partnerstvo prinaša novo ekipo za otroke in mladostnike. Astana -Premier Tech Team Kids bo luč sveta ugledala v prihodnjem letu, v njej pa bodo razvijali mlade talente, ki bi kasneje lahko nastopili tudi v članskem moštvu. Za spremembo od glavne ekipe bo ekipa podmladka deljena na dva dela, prvi se bo odvijal v Kazahstanu, drugi pa v Kanadi.

»Na ta način bosta državi lahko izmenjevali izkušnje in gojili nove generacije kolesarjev. Tako se bo v obeh državah ohranjala visoka raven kolesarstva,« je pojasnila Seelova.