Španski veteran Alejandro Valverde bo v svoji zadnji sezoni nastopil na dveh Grand Tourih, a med njima ne bo Dirke po Franciji. To bo izpustil prvič po letu 2011.

Pred Alejandrom Valverdejem je 21. sezona na najvišjem nivoju, ki bo njegova zadnja. V zadnjih letih je že večkrat napovedal slovo od kolesarstva, a se nato vselej premislil in kariero podaljšal še za leto dni. Tokrat zagotavlja, da odločitve ne bo spreminjal.

S prepričanjem, 100-odstotno, bo naslednja sezona moja zadnja,” je povedal Valverde v pogovoru na Radiogaceta de los Deportes.

Čeprav je moja pripravljenost pri 42 letih še vedno dobra, pa je za mano 21 let dirkanja. Kaj več si še želim? Prišel je moj čas.”

Španec vedno znova poudarja, da želi v zadnji sezoni predvsem uživati. “Želim uživati na vsaki dirki in biti konkurenčen,” je ponovno pojasnil 41-letnik, ki bo prvič po letu 2011 izpustil Dirko po Franciji.

V prihodnji sezoni bo Valverde odmeven rezultat lovil na domači Dirki po Španiji, a do takrat bo imel ‘v nogah’ že eno tritedensko dirko. Z moštvom so sklenili, da se odpove Dirki po Franciji in se raje pomeri na Dirki po Italiji. Na njej je do sedaj nastopil enkrat, leta 2016, in se takrat prebil do tretjega mesta.

Na Giru je nastopil le enkrat. Leta 2016 je osvojil eno etapno zmago, dirko pa končal na tretjem mestu. (vir: twitter)

Valverde je stalnica Dirke po Franciji, udeležil se je kar zadnjih deset izvedb. Nazadnje na dirki ni nastopal leta 2011, ko je prestajal suspenz zaradi dopinškega škandala. Vse od takrat pa smo lahko občudovali Španca, ki se je leta 2015 kot edinkrat v karieri v Parizu tudi zavihtel na oder za zmagovalce.

Dvema Grand Touroma bo Valverde dodal še paket spomladanskih ardenskih klasik. Sprva se bo pomeril na Amstel Gold Racu, nato pa bo uspeh lovil še na dveh izmed svojih najljubših in najuspešnejših dirk. Konec aprila bo na sporedu Valonska puščica, ki jo je osvojil že petkrat, teden dni kasneje pa bo še na štartu spomenika Liege-Bastogne-Liege, kjer se je na najvišjo stopničko zavihtel štirikrat.