Zoncolan velja za enega najbolj spoštovanih vzponov v Italiji. Tisti, ki so na njem zmagovali, so za vedno zapisani v zgodovino, po novem pa tudi na sedežnici, ki vodi na vrh legendarne gore.

Zoncolan je mnogo več kot le kolesarski tempelj. V zimskem času se spremeni v smučarsko središče, zato po pobočju že vrsto let kroži sedežnica, ki na vrh pelje smučarje. Ta je v teh dneh doživela lepotni popravek, saj se je odela v rožnato barvo Dirke po Italiji.

RCS Sport skrbi za močno javno podobo Dirke po Italiji. Država v času dirke diha z dogodkom, a organizatorji skrbijo, da italijanski krog iz misli kolesarskih navdušencev ne izgine niti v preostalih 49 tednih leta.

Dirka po Italiji je na vrh Zoncolana zavila sedemkrat in okronala šest različnih zmagovalcev. Edini dvakratni zmagovalec je Gilberto Simoni, po enkrat pa so slavili Chris Froome, Igor Anton, Michael Rogers, Ivan Basso in nazadnje še Lorenzo Fortunato.

Gilberto Simoni je edini na Zoncolanu slavil dvakrat. (vir: twitter)

Vsak izmed zmagovalcev je zapisan na eni izmed sedežnic, ki vodijo na Zoncolan. Ta je seveda v rožnati barvi, krasijo pa jo logotip dirke, ime kolesarja in letnica njegove zmage na Zoncolanu ter kolesarjev avtogram.

Na otvoritvi posodobljene sedežnice je bil prisoten Lorenzo Fortunato, ki se je letos na strminah gore za zmago boril z Janom Tratnikom. Italijan je na družbenih omrežjih delil fotografijo s svoje sedežnice in zapisal: “Počaščen sem, da sem otvoril sedežnico Dirke po Italiji na legendarnem Zoncolanu. Najlepša hvala.”

Kot že omenjeno je Giro Zoncolan obiskal sedemkrat, petkrat so ga kolesarji napadali po težji strani iz Ovara, dvakrat pa po lažji iz Sutria. Nekaj lažji vzpon je bil v dirko vključen leta 2003, ko je bil Zoncolan premierno predstavljen na Giru ter letos maja, ko smo Slovenci stiskali pesti, da bi Jan Tratnik zdržal vse do vrha.

Zoncolan je bil dvakrat vključen tudi v žensko izvedbo Dirke po Italiji. Na njem sta slavili Fabiana Luperini in Annemiek van Vleuten, a njuni imeni nista vključeni na sedežnici.