Zgodbe, ki jih piše Pariz-Roubiax: S 40-minutno zamudo prišel v cilj, a vseeno končal dirko

Pri 22 letih se lahko Tom Paquot pohvali, da je končal svojo prvo dirko Pariz-Roubaix. Uradni zapisnik njegove uvrstitve sicer ne beleži, saj je 12 minut zamudil časovno zaporo, a kljub temu je vztrajal do ciljne črte in jo prečkal kot zadnji.

Pariz-Roubaix je težka dirka, mokri Pariz-Roubaix pa še dodatno upravičuje svoj vzdevek ‘Severni pekel’. Vsak kolesar, ki se prebije do cilja, je svojevrsten zmagovalec, kar zna dobro povedati tudi belgijski mladenič Tom Paquot (Bingoal-Pauwels Sauces WB).

Pri 22 letih je Paquot debitiral na francoskem spomeniku. Pravih ambicij za dosego rezultata ni imel, v prvi vrsti si je le želel dokončati dirko in tako dopolniti svojo še vedno mlado karierno zbirko.

Težave mladeniča so se začele že zelo zgodaj. Na spolzkih cestah se je moral iz takšnih in drugačnih razlogov večkrat vstaviti, zaradi česar je že po le nekaj kilometrih izgubil stik z glavnino. V svetu ‘velikih fantov’ je bil priključek k skupini nemogoč in Paquot je bil prepuščen samemu sebi.

Več kot 150 kilometrov je vozil osamljen, daleč za čelom dirke. V cilju je razkril, da je zadnjih 50 kilometrov vozil brez hrane, saj ob sebi ni več imel klubskega avtomobila. Pogoji so bili torej slabi, a član Bingoala se ni vdal in nadaljeval vse do velodroma v Roubaixu, kamor je prišel 40 minut za zmagovalcem Sonnyjem Colbrellijem in 12 minut za časovno zaporo.

»Tridesetkrat sem mislil, da bom nehal, a mi glava ni dopustila. 150 kilometrov sem vozil sam, petdeset od njih brez hrane. Zadnjih pet kilometrov sem jokal več, kot v preteklih dveh letih mojega življenja.«

Paquet je na velodrom zapeljal daleč za najboljšimi, ko je večina gledalcev že odšla. A nekaj posameznikov je vseeno ostalo in ga spodbujalo na častnem krogu okoli dirkališča.

Belgijec je bil eden izmed desetih kolesarjev, ki so zamudili časovno zaporo. In čeprav je bil na cesti zadnji tekmovalec, pa vseeno lahko trdi, da ni bil povsem zadnji. Kar 67 tekmovalcev je namreč predčasno sestopilo s kolesa in sedlo v avtomobil. Med njimi so bila tudi največja imena svetovnega kolesarstva, kot so Matteo Trentin, Mads Pedersen, Nils Politt, Giacomo Nizzolo, Michael Valgren in ne nazadnje tudi naš Matej Mohorič.

Po koncu dirke se je Paquet oglasil na družbenih omrežjih in zapisal: »Včasih te premagajo čustva in glede tega ne moreš storiti ničesar. Danes sem doživel vse, a želel sem doseči velodrom Pariz-Roubaixa. Hvala vsem za podporo ob cesti.«

Za mladeniča je bil sicer to že drugi spomenik v karieri. Letos spomladi je namreč nastopil že na Dirki po Flandriji, tam pa tudi on ni vztrajal do cilja in je predčasno končal. Morda je prav to botrovalo k posebni želji, ki ga je gnala do cilja Pariz-Roubaixa.

Prejšnji članekFlorian Vermeersch – mladenič, ki je presenetil tudi samega sebe
Naslednji članekVikend upokojitev: Kolesarstvu v slovo mahajo številni zvezdniki