NFT svet je že pred časom dosegel tudi kolesarstvo, trend pa se bo v prihodnje le še nadaljeval. Wout van Aert bo svoje tri največje zmage ovekovečil v digitalni obliki in NFT-je prodal najvišjemu ponudniku.

Belgijski zvezdnik Wout van Aert je v svoji karieri dosegel kar nekaj odmevnih zmag, a tri mu pomenijo več, kot ostale – lanska zmaga na Strade Bianche in zmagi z letošnjega Toura na etapi preko Mont Ventouxa in na Elizejskih poljanah.

Vsi trije uspehi bodo sedaj za zmeraj ovekovečeni v digitalni obliki. Risbe slavljenja vsake izmed treh zmag bodo namreč prodajane v obliki NFT-jev, ki bodo ponujeni na spletni dražbi.

Zares je dobro, da lahko uporabim moderno tehnologijo za deljenje vrhuncev svoje kariere z navijači. Upam, da bo novi lastnik v njih užival toliko, kot sem jaz,” je ob izdaji NFT-jev povedal Van Aert.

Dražba se je začela 12. novembra in se bo končala 16. novembra ob 21. uri. V času pisanja članka imajo vsi trije NFT-ji že nekaj ponudb, pri čemer trenutno najvišjo ceno dosega zmaga z Mont Ventouxa. Eden izmed uporabnikov je ponudil 0,25 ethereuma, kar znaša 1010 evrov.

Kaj je NFT?

NFT oziroma »non-fungible tokens« so kriptožetoni, ki so navadno nosilci lastniških pravic različnih digitalnih umetniških del. Lastnik žetona velja za edinega lastnika določene umetnine, kljub temu da do nje lahko dostopajo vsi udeleženci interneta.

Zgodba je torej podobna kot v svetu fizičnih umetnin. Če vzamemo za primer sliko Mona Lise. Praktično vsak človek na svetu si jo lahko ogleda na internetu ali njen ponatis obesi na steno svojega domovanja. A na svetu je le ena originalna slika Mona Lise in le en njen lastnik. Prav originalna slika je vredna milijone, medtem ko so vsi ponatisi praktično brez vrednosti.

Kot prvi je v svetu kolesarstva v NFT vode vstopil Colnago, ki je digitalno umetnino kolesa prodal za 7500 evrov. Kasneje je svoj paket NFT-jev izdal tudi Mark Cavendish, sedaj pa se izbrani peščici pridružuje tudi Wout van Aert.