WADA bo prepovedala uporabo vbrizganih in oralno zaužitih kortikosteroidov

Gibanje za kredibilno kolesarstvo (MPCC) slavi novo zmago, saj je svetovna protidopinška agencija (WADA) naznanila, da bo prepovedala uporabo vbrizganih in oralno zaužitih kortikosteroidov.

Uporaba kortikosteroidov je že nekaj časa pereča tema v kolesarstvu. Čeprav jih kolesarji niso smeli jemati povsem brez nadzora, pa je obstajala zdravstvena izjema, s katero je bila uporaba dovoljena. Kot eden najbolj vidnih kolesarjev, se je k njej še pred uspehi na Tour de Francu pogosto zatekal Bradley Wiggins.

MPCC je bil ustanovljen leta 2007. Gre za gibanje, ki temelji na prostovoljni udeležbi ekip in posameznikov. Ob vstopu se člani zavežejo, da bodo stremeli k poštenemu tekmovanju in se bodo v primeru nejasnih rezultatov zdravstvenih testov dirkam odpovedali.

Gibanje je nastalo kot posledica nedoslednega nadziranja WADE določenih področij potencialnega dopinga. Prav kortikosteroidi so bili eno izmed takih področij. Za testiranje nivoja kortikosteroida kortizola, enega izmed pokazateljev morebitne uporabe steroidov, so pri MPCC-ju redno izvajali testiranja svojih članov. Ta bodo sedaj ukinili, saj bo uporaba kortikosteroidov prepovedana s strani WADE.

Po 14-letnem boju lahko MPCC ponosno spremlja spremembe na področju odnosa do kortikosteroidov. WADA sedaj njihovo uporabo smatra kot poživilo. Zdravniki ekip so obvestili gibanje o novih pravilih WADE, ki bodo prepovedovala uporabo vbrizganih in oralno zaužitih kortikosteroidov,” so zapisali pri MPCC-ju.

Pravila bodo v veljavo stopila 1. januarja 2022. Ekipni zdravniki sicer opozarjajo, da trenutno še ostaja nekaj nejasnosti glede kvalitete testov, ki bodo izvajani ob uveljavitvi novega pravila.”

Med čakanjem na podrobnosti bo naše gibanje nadzorovalo vpeljavo novih pravil, a bo z letom 2022 ukinilo lastna testiranja ravni kortizola.”

MPCC je tako dosegel pomembno zmago, za katero se borijo že nekaj časa. Kortikosteroidi tako ne bodo prepovedani le članom gibanja, pač pa celotni karavani.

V gibanje je sicer vključeno 10 World Tour ekip, 16 prokontinentalnih ekip in 9 kontinentalnih, vključeni pa sta tudi dve ženski World Tour ekipi in štiri kontinentalne ekipe.

V MPCC je vključenih 10 World Tour ekip. (vir: twitter)

Gibanje temelji na prostovoljnosti, a člani se zavežejo, da bodo kolesarje, ki imajo previsoko ali prenizko raven kortizola umaknili z dirke. Leta 2015 je tako prišlo do konflikta, ko Astana z Dirke po Franciji ni umaknila Larsa Booma, ki je imel nizko raven kortizola. Kazahstansko moštvo je nato zapustilo gibanje.

Kasneje je prišlo do še nekaterih težav. Za odhod so se odločili tudi pri UAE Emiratesih, letos pa je recimo gibanje zapustila še ekipa Bardiani-CSF, ko je imel eden izmed članov na Dirki po Italiji nepravilno raven kortizola.

V preteklosti je bila v gibanje vključena tudi nizozemska ekipa Lotto-Jumbo, danes poznana kot Jumbo-Visma. Georgu Bennettu so leta 2015 na Dirki po Italiji izmerili nizko raven kortizola, zaradi česar so Novozelandca umaknili z dirke, kasneje pa oznanili, da zapuščajo gibanje za kredibilno kolesarstvo.

Jumbo-Visma ima na določena področja še vedno precej drugačne poglede kot MPCC. Slednji odsvetujejo uporabo ketonov, medtem ko Nizozemci, kot edino moštvo, javno priznavajo njihovo uporabo.  

Prejšnji članekDirektor Jumbo-Visme za Dirko po Franciji ne izključuje Dumoulinovega povratka v osmerico
Naslednji članekPatrick Lefevere: “Tlakovci ne sodijo na Dirko po Franciji”