Višinske priprav glavni razlog za Van der Poelove slabe nastope na Touru

Mathieu van der Poel je na Dirki po Franciji močno presenetil, a ne tako kot smo vajeni. Nadčloveških predstav Nizozemca letos nismo videli, saj je bil v Franciji le bleda senca samega sebe. Sam meni, da so za njegove težave krive prehitre višinske priprave po končani Dirki po Italiji.

Ob lanskem debiju na Dirki po Franciji je Mathieu van der Poel navduševal kolesarske navdušence. V dobrem tednu dirkanja, preden je Tour zapustil, je osvojil etapno zmago in šest dni junaško branil rumeno majico, ki mu jo je naposled slekel Tadej Pogačar.

Z visokimi apetiti se je letos podal tudi na Dirko po Italiji. Njegov prvi nastop na rožnatem krogu je potekal skladno s pričakovanji – etapna zmaga takoj na začetku in oblačenje rožnate majice. Po treh dneh je majico vodilnega predal in se posvetil lovu na nove etapne zmage, a do njih ni prišel, čeprav je bil velikokrat povsem blizu.

Dirka po Italiji je bila za Nizozemca prvi Grand Tour, ki ga je zaključil v celoti. Glede na izkušnje iz pretekle sezone se mu je zdelo, da brez težav v koledar umesti tudi Dirko po Franciji in jo izpelje do konca.

Že v uvodnih kilometrih je postalo jasno, da bo izpolnitev načrta izjemno težka. Po dobro odpeljanem uvodnem kronometru so sledili precej težji dnevi, v katerih se je podrejal ekipi in skušal zbuditi noge pred zanj ključno peto etapo na tlakovcih.

Na peti etapi je Van der Poel že kmalu zaostal za glavnino in potrdil slabo formo. (vir: twitter)

Trenutek streznitve je v peti etapi prišel že zelo zgodaj. Nizozemec je daleč od cilja izpustil glavnino in v svojem tempu nadaljeval mučenje do cilja. Zbranim novinarjem je po koncu priznal, da ne ve, zakaj ni na nivoju, ki se od njega pričakuje, in hitro se je začelo šušljati o morebitnem odstopu z dirke.

Dočakali smo ga v enajsti etapi, ki jo je sicer začel, a po polovici premagane razdalje je sklenil, da je čas za slovo. Van der Poel je dirki pomahal v slovo, na njej pa pravega pečata ni pustil.

Po uradnem zaključku Dirke po Franciji v Parizu in ko je imel za seboj že skoraj dva tedna počitka, se je Van der Poel udeležil kriterija na Nizozemskem, kjer je s sedmo silo spregovoril tudi nekaj besed o težavah na Touru.

V času po odstopu je imel dovolj časa, da je analiziral priprave na dirko in odkril morebitne nepravilnosti. Ugotovil je, da so težave povzročile prehitre višinske priprave po Dirki po Italiji, saj telesu ni dal časa za normalno regeneracijo.

“Mislim, da je bilo nekaj narobe z višinskimi pripravami po Giru, ki sem jih imel za pripravo na Tour. Po Dirki po Italiji se nisem počutil povsem prazen – ravno nasprotno. A moje telo se je še vedno regeneriralo in na višini je bila regeneracija slabša.”

Van der Poel je s treningi začel 7. junija, le teden dni po koncu Gira. Že tri dni kasneje pa je odpotoval na višinske priprave v Livigno, kjer se je 11 dni pripravljal na Dirko po Franciji. Tik pred začetkom francoske pentlje se je odpravil v Belgijo in tam opravil še zadnje priprave pred začetkom dirke.

“Če opraviš višinske priprave po Grand Touru, potrebuješ ve časa za regeneracijo, kot bi sprva mislil. Lahko se zgodi, da se telo slej kot prej neha odzivati na višinski trening.”

“Nisem 100-odstotno prepričan, a mislim, da so težave na Touru posledica tega,” je še dodal Nizozemec, ki se bo v nadaljevanju sezoneposvetil predvsem lovu na majico svetovnega prvaka.

Upam, da bom v Avstraliji najboljša različica samega sebe,” je še povedal.

Prejšnji članekKlubski avtomobil po neprevidnosti Mavi Garcio spodnesel tla pod kolesi
Naslednji članekElisa Longo Borghini postregla z redko videno napako