Italijanski stari maček Vincenzo Nibali v jeseni športne kariere želi izpolniti vse do sedaj neizpolnjene želje. Napovedal je, da bo v prihodnji sezoni nastopil na vseh petih spomenikih, sploh prvič v karieri tudi na Pariz-Roubaixu.

Čeprav si Vincenzo Nibali še vedno želi dosegati odmevne rezultate in želja po zmagi še ni splahnela, pa se zdi, da se želi v zadnjih sezonah predvsem dostojno posloviti od profesionalne karavane. Po dolgih letih izbiranja dirk glede na ustreznost njegovim sposobnostim bo zadnja leta izkoristil za nastopanje na dirkah, katerih utrip si želi začutiti, preden kolo postavi v kot.

Italijan se je v karieri uveljavil kot izjemen kolesar za tritedenske preizkušnje, a tudi enodnevne dirke mu nikoli niso bile tuje. Na svojem računu ima kar 42 nastopov na spomenikih, trikrat pa je bil na njih tudi najhitrejši.

Največ uspehov je Nibali dosegel na Dirki po Lombardiji, ki jo je osvojil dvakrat, leta 2018 pa je dodal še zmago na Milano – San Remo.

Manj uspešen je bil izven domovine, kjer se mu Liege-Bastogne-Liege že dolgo izmika, kar štirikrat ga je končal med najboljšo deseterico. Z Dirko po Flandriji se je do sedaj srečal le enkrat, medtem ko Pariz-Roubaix še čaka na njegov debi.

Vincenzo Nibali se je s tlakovci Pariz-Roubaixa že spoznal. Leta 2014 je na njih dirkal v sklopu Dirke po Franciji. (vir: twitter)

V letu 2022 Morski pes iz Messine napoveduje nastop na vseh petih največjih enodnevnih preizkušnjah. Odmevne rezultate bo verjetno lovil na obeh italijanskih preizkušnjah in Liege-Bastogne-Liegu, na tlakovcih Dirke po Flandriji in Pariz-Roubaixa pa bo skušal presenetiti siceršnje favorite.

“Želim se ponovno preizkusiti na Dirki po Flandriji. Na njej sem dirkal le enkrat, a je osvojila moje srce,” je v pogovoru za La Gazzeto Dello Sport povedal 36-letnik.

Nikoli nisem dirkal na Pariz-Roubaixu, sedaj je morda pravi čas. Seveda je to tvegano, gre za dirko, na kateri moraš biti zelo dobro pripravljen, a jo moraš odpeljati vsaj enkrat v življenju. Prav tako pa bo [Gianni] Moscon potreboval ustrezno pomoč.”

Pri Astani Qazaqstan se bo v prihodnji sezoni nabrala prava mala italijanska kolonija. Poleg Nibalija bo modri dres nosilo še deset Italijanov, ki bodo v večini skupaj nastopali na italijanskih dirkah. Eden osrednjih ciljev sezone bo zagotovo tudi Dirka po Italiji, kamor Nibali namerava potovati v vlogi kapetana.

Želim uživati. Ko to ne bo več mogoče, bo čas za konec kariere,” je povedal Nibali, ki se v prihodnji sezoni po petih sezonah vrača k Astani. V kazahstanski ekipi je zbral največje uspehe v karieri, a svojo bero želi še povečati. Podpisal je namreč le enoletno pogodbo, saj ga ta sili v dokazovanje in doseganje rezultatov, ki bi mu prinesli podaljšanje.