Vikend upokojitev: Kolesarstvu v slovo mahajo številni zvezdniki

V letošnji sezoni prihaja do resne menjave generacije. Že nekaj let na vrata trka mlada garda, ki je z vrha spodrinila nekdanje prvake. Te se sedaj počasi poslavljajo, prvi val upokojitve bomo videli že letos.

Že zgodaj spomladi se je od karavane poslovil dvojec Jumbo-Visme. Maarten Wynants in Paul Martens nista bila pripravljena na celo sezono dirkanja in sta kariero končala, še preden se je sezona 2021 dobro začela.

Le nekaj dni kasneje sta se za slovo odločila tudi Mathias Frank in Tejay van Garderen, pred koncem sezone pa se je upokojil tudi Fabio Aru, ki ja zadnjič na kolo sedel na Dirki po Španiji.  

Preostanek kolesarjev, kar devetnajst jih je, se bo od karavane uradno poslovilo 31. decembra, čeprav je večji del že odpeljal svojo zadnjo dirko. Tony Martin se je poslovil po svetovnem prvenstvu, Koen de Kort zaradi izgube prstov ne dirka že od junija, številni pa so zadnjič nastopili minuli konec tedna.

Mitch Docker je del karavane že vse od leta 2006. Vedno zabavni Avstralec se je letos boril s poškodbo komolca, ki jo je saniral tik pred Pariz-Roubaixom. Francoska klasika je bila zanj zadnja dirka, kariero si je želel končati v slogu, a v težkih razmerah na francoskem podeželju se žal ni uspel prebiti do velodroma v Roubaixu. Avstralcu v pokoju ne bo dolgčas. Že lep čas skrbi za svoj podcast Life in the Peloton, s katerim bo nadaljeval tudi v prihodnje.

Mitch, pogrešali bomo tvojo pričesko. (vir: twitter)

Na irskem je konec tedna potekalo državno prvenstvo, kjer je zadnjo profesionalno dirko odvozil Nicolas Roche. Svet vrtenja pedal zapušča s šestim mestom na cestni dirki. Pri 37 letih se zaveda, da resnih možnosti za doseganje vrhunskih rezultatov nima več, saj so ga izpodrinili mlajši tekmovalci.

»To je bila najtežja in hkrati najlažja odločitev, ki sem jo kadarkoli sprejel,« je povedal Irec. »Spoznal sem, da je skupina vse mlajša, kolesarstvo se močno spreminja in doživel sem trenutke, ko sem spoznal, da ne uživam več toliko kot nekoč.«

Leta so dohitela tudi Nicolasa Rocha. (vir: twitter)

Skupaj z Rochem bo kolesarstvu v slovo pomahal tudi njegov bratranec Dan Martin. Slednji se državnega prvenstva ni udeležil, saj je lovil prave občutke na Dirki po Emiliji. Član Israel Start-Up Nationa ima pred upokojitvijo na sporedu še dve dirki – Milano – Torino in Dirko po Lombardiji.

Zadnjič se je proti cilju konec tedna podal tudi Andre Greipel. ‘Nežni velikan’ je dirkal na domači dirki Musterland Giro, a v zaključku ostal brez boja za zmago. V cilj je zapeljal na desetem mestu ob glasnem spodbujanju množice, ki se je svojemu junaku zahvalila za 19 let kolesarskih uspehov.

Zadnjo dirko Greipla si je ogledala tudi njegova družina. (vir: twitter)

Eden najboljših nemških šprinterjev vseh časov se poslavlja z 22 etapnimi zmagami na Grand Tourih – 11 na Touru, 7 na Giru in 4 na Vuelti. Temu je dodal še 18 etapnih in dve skupni zmagi na Tour Down Underju. V svoji karieri je osvojil 158 zmag, manjka pa mu le zmaga na katerem izmed spomenikov.

Kolesarska sfera se torej močno spreminja, vanjo prihaja mlada sila, stara garda pa odhaja. Podobno zgodbo lahko pričakujemo tudi v prihodnji sezoni. Philippe Gilbert je recimo že eden izmed kolesarjev, ki je napovedal slovo po sezoni 2022, zagotovo pa se mu bo pridružil še kdo. Verjetno pa med njimi ne bo Alejandra Valverdeja, Španec bo preživel tudi tiste, ki so šele začeli trenirati kolesarstvo.

Prejšnji članekZgodbe, ki jih piše Pariz-Roubiax: S 40-minutno zamudo prišel v cilj, a vseeno končal dirko
Naslednji članekVan der Poel zaostal le za Merckxom: Lahko postane najboljši kolesar za klasike vseh časov?