VIDEO: Ti s kolesom po cesti, jaz z avtom po kolesarski stezi

Na družbenih omrežjih je zakrožil posnetek voznika avtomobila, ki iz jeze nad kolesarjem na cestišču zapelje na kolesarsko stezo in tam prehiti omenjenega kolesarja. Pričakovano so se nad njegovim početjem vsule številne kritike, na srečo pa se je dogodek končal brez posledic.

Voznike avtomobilov pogosto zmoti vožnja kolesarjev po cestišču, ko je na voljo kolesarska steza. Čeprav je s strani kolesarjev, zaradi omejitve hitrosti na kolesarski stezi, to velikokrat pravilno početje, pa voznike vseeno spravi v nejevoljo, nekatere pa pripravi tudi do nepremišljenih dejanj.

Videoposnetek, ki glede na komentarje lokalnega prebivalstva izhaja iz Nemčije, je bil prvotno objavljen na Facebooku s pripisom: »Če boš ti uporabljal mojo stezo, bom jaz tvojo«. Hitro se je nato znašel v Reddit skupini ‘Idioti v avtomobilih’ in postal viralen.

V videoposnetku kolesar vozi po cesti, pri čemer ima na desni strani prosto stezo. Voznika avtomobila je to razjezilo in odločil se je za nevarno vožnjo po kolesarski stezi, po kateri prehiti kolesarja, nato pa se ponovno vrne na cesto.

Komentarji pod videoposnetkom so hitro pojasnili, da je steza na desni strani cestišča namenjena skupni uporabi pešcev in kolesarjev, zaradi česar je najvišja hitrost omejena. Na cesti je hitrostna omejitev postavljena pri 100 km/h, zaradi česar se je kolesar, ki očitno vozi hitreje, kot to dovoljuje kolesarska steza, odločil za vožnjo po cestišču.

Kmalu po objavi posnetka so se v komentarjih vsule kritike na račun voznika avtomobila. Eden izmed najbolj všečkanih se je glasil: »Želite videti, kako se na videz povsem normalna oseba spremeni v motenega psihopata? Postavite jo za volan na cesti, kjer nekdo kolesari. Neverjetno je, kako kolesarjenje na cesti nekatere ljudi naredi neracionalno besne.«

Nekdo drug je komentiral: »Skupina se imenuje ‘Idioti v avtomobilih’. Ta se v opisu povsem najde. Lepo bi bilo, če bi v opravljanje vozniškega izpita vključili tudi IQ test.«

Žal to ni prvi primer nestrpnosti nad kolesarji. V Avstraliji je pred mesecem dni voznik avtomobila namenoma zapeljal v kolesarja.

Kolesarji, ostanite varni!

Prejšnji članekRoglič in Pogačar danes na ogrevanje pred Dirko po Lombardiji
Naslednji članekPrimož Roglič z vrhunsko predstavo najhitreje na vrhu San Luce