VIDEO: Remco Evenepoel za krog prehitel celotno glavnino

Remco Evenepoel je na tretji etapi Dirke po Danski znova dokazal svojo moč. V dolgem samostojnem pobegu je na zaključnih krogih glavnino prehitel za cel krog. Nekaj, česar ne vidimo prav pogosto.

Po razočaranju na Dirki po Italiji in olimpijskih igrah je Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) izbral nekaj manjših dirk za dvig samozavesti. Dirka po Danski mu jo je zagotovo dala, saj v karavani ni veliko kolesarjev, ki se lahko pohvalijo, da so glavnino prehiteli za cel krog.

Belgijec se je z manjšo skupino iz glavnine odcepil 46 kilometrov do cilja, a jo je bil že deset kilometrov kasneje primoran loviti, saj je napačno ocenil enega izmed ovinkov in se odpeljal s trase.

Po dvesto kilometrih 219 kilometrov dolge trase je Evenepoel ujel ubežnike in takoj nadaljeval s samostojno akcijo. Tokrat mu ni sledil nihče, 21-letnik se je strgal z verige in hitro nabiral prednost pred zasledovalci, kot tudi glavnino, ki je že zdavnaj opustila misel na lov ubežnikov.

Zadnjih 18 kilometrov je potekalo v krogu, kolesarji so morali prevoziti krog in pol. Evenepoel je napadel že takoj po vstopu na krožni del trase in si hitro privozil skoraj minuto prednosti pred zasledovalci, medtem ko je zaostanek glavnine znašala že več kot deset minut.

Video je na voljo po oglasu

Enega po enega je prehiteval zaostale kolesarje, med njimi tudi moštvenega kolega Shana Archbolda. Kilometer in pol pred ciljem se je 21-letnik srečal z glavnino in jo kmalu prehitel za cel krog. Kolesarji v pelotonu so dobili navodila, naj se postavijo na eno stran cestišča in nekoliko upočasnijo ter tako spustijo mimo ponorelega Belgijca.

Prehitevanje glavnine za cel krog je pomenilo, da ima Evenepoel na cesti kar enajst kilometrov prednosti oziroma okoli 13 minut, kolikor je zaostanek glavnine znašal v cilju.

Evenepoel je slavil veličastno zmago, pred drugouvrščenim Toshem Van der Sandejem (Lotto Soudal) je imel kar 1:29 prednosti, še tri sekunde več pa sta zaostala Nick Van der Lijke (Riwal) in Mike Teunissen (Jumbo-Visma).

Samostojna akcija mu je prinesla tudi vodstvo na dirki. Z ramen Dylana Groenewegena (Jumbo-Visma) je vzel majico vodilnega, v skupnem seštevku ima več kot minuto in pol prednosti.

Prejšnji članekMatej Mohorič je moral v zaključku priznati premoč Joau Almeidi
Naslednji članekTudi Primož Roglič je dobil zlato kolo