VIDEO: Parakolesar z rokami celoten zadnji kilometer proizvajal 400 vatov

Na cestni preizkušnji paraolimpijskih iger v kategoriji H5 (ročni kolesarji) smo videli enega najbolj razburljivih zaključkov na igrah. Mitch Valize je na ciljni ravnini razvil izjemno moč in tik pred ciljem odnesel zmago Loicu Vergnaudu.

Parakolesarji so se v kategoriji ročnih kolesarjev H5 pomerili na 79,2 kilometra dolgi cestni preizkušnji. Po slabih dveh urah in pol kolesarjenja je o zmagovalcu odločal šprint, ki ga je v izjemnem slogu dobil Nizozemec Mitch Valize.

Francoski tekmovalec Loic Vergnaud je na ciljno ravnino zapeljal pet sekund pred nizozemskima zasledovalcema, a so mu že vidno pojenjale moči. Valize je tedaj začutil svojo priložnost in iz sebe iztisnil zadnje atome moči ter začel zaostanek hitro topiti. Razdalja med tekmovalcema je bila iz metra v meter manjša in Nizozemec je dojel, da mu lahko uspe nemogoče.

Vergnaud se je v ospredju boril na vse pretege, a se zavedal, da prednost kopni. Dvesto metrov do cilja je še imel nekaj dolžin kolesa prednosti, a razlika v hitrosti je bila očitna. Dvajset metrov pred ciljem je kot hitri vlak mimo priletel Valize in mu odnesel zlato kolajno.

Nizozemec je po dirki svoje podatke o vožnji delil na Stravi. Več kot dve uri je z rokami povprečno proizvajal moč 221 vatov, a še precej bolj impresiven je podatek o moči v zadnjem kilometru dirke. Zanj je Valize potreboval slabo minuto in pol, ob tem pa razvijal povprečno moč 371 vatov, v nekem trenutku pa pritisnil celo z močjo 449 vatov.

Podatki Mitcha Valiza o zadnjem kilometru. (vir: twitter)

Vrednosti se seveda ne morejo primerjati z običajnimi kolesarji, saj je proizvajanje moči z nogami precej lažje. Celoten kilometer z rokami ohranjati moč rahlo pod 400 vatov je zavidanja vreden podatek in s posnetka se lahko lepo vidi, kakšna je bila posledično razlika v hitrosti med kolesarji.

Prejšnji članekMagnus Cort Nielsen v napetem zaključku do svoje tretje etapne zmage
Naslednji članekDan Martin bo po sezoni sklenil športno pot